Finland

Ympäristöministeri kritisoi Oulun kaupungin kirjolohien istuttamista Oulujokeen – istuttajan mukaan kirjolohi ei aiheuta haittaa muille kaloille

Oulun kaupunki istutti keskiviikkona 17. kesäkuuta kirjolohia Oulujokeen virkistyskalastusta varten. Kaupunki kertoi tapahtumasta twitter-tilillään.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen kiinnitti asiaan huomiota ja twiittasi aiheeseen liittyen keskiviikkoiltana. Aiheesta käytiin keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Vieraslajin istuttamisella Mikkonen viittasi alun perin Pohjois-Amerikasta peräisin olevan kirjolohen istuttamiseen.

Velvoiteistutukset ovat virkistyskalastukseen tarkoitettuja istutuksia. Suurin osa niistä kuuluu Oulujoessa patoja omistaville Oulun energialle ja Fortumille. Lisäksi velvoitteita kuuluu myös Oulujoen suiston teollisuuslaitoksille, sekä Oulun kaupungille Taskilan vedenpuhdistamon kautta. Tämän lisäksi jokeen tehdään vapaaehtoisia istutuksia.

Oulujoen istutuksia energiayhtiöille hoitaa Montan Lohi Oy. Istutettavia kalalajeja ovat lohi, kirjolohi, meritaimen, vaellussiika ja harjus. Suurin osa kaloista istutetaan nykyisin suoraan jokeen Muhoksella, jotta ne leimautuisivat paremmin jokeen. Istutus on jatkunut lähes samanlaisena Oulujoessa jo vuosia.

Toimitusjohtaja Kyösti Oikarisen mukaan kirjolohi ei ole uhka millekään kalalle Oulujoessa, vaikka se tunnetaankin vieraslajina. Pyyntikokoiset kirjolohet pyydetään joesta nopeasti.

Kirjolohia on istutettu Suomessa pitkään, eikä se Oikarisen mukaan ole ollut uhka missään muaallakaan.

– Siitä huolimatta en istuttaisi kirjolohta luonnontilaiseen jokeen. Kyllähän se kertoo meidän vesistöjen ongelmista, että joudumme kirjolohta istuttamaan.

Viime vuosina Suomessa on virinnyt paljon keskustelua ja tahtoa jokien palauttamisesta sellaiseen kuntoon, että alkuperäiset kalakannat voisivat elpyä. Liikkeen keulahahmoja on ollut näyttelijä ja harrastekalastaja Jasper Pääkkönen.

Lopulta kyse on myös politiikasta, ja siitä mitä jokien suhteen halutaan tehdä. Nykyistä parempi kalatilanne olisi mahdollista saavuttaa ilman, että vesivoimalaitoksista saatavan vihreästä energiasta luovuttaisiin ja padot purettaisiin.

Oulun kaupungin metsätalousinsinööri Juha Kuukasjärven mukaan Oulussa virtaa tällä hetkellä vain kaksi kuutiometriä Merikosken voimalaitoksen ohi ympärivuotisesti. Virtausmäärän nostamisella 30 kuutiometriin ja kosken kunnostuksella kaloja voitaisiin saada nousemaan.

Vaikka kalat eivät nousisi Oulujoen alajuoksua pidemmälle, olisi se Kuukasjärven mukaan suuri vetovoimatekijä Oulun kannalta.

Kalakantojen palauttaminen on Kyösti Oikarisen mukaan pitkä prosessi, jossa jokainen askel vie kauan aikaa. Rohkaiseviakin merkkejä on kuitenkin nähty esimerkiksi Merikosken kalaportailla, josta nousi viime vuonna noin 2000 lohta ja meritaimenta jokisuiston kalastuksesta huolimatta.

Oulujoessa ei kuitenkaan ole juuri ollenkaan jäljellä kalojen luontaisia koskia ja kalojen luontaisia lisääntymispaikkoja, mikä hankaloittaa kalakantojen elpymistä.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen ei vastannut yhteydenottoihin juttuun liittyen.

Football news:

Pep Guardiola: I would have stayed at Manchester City and in League 2
Manchester United is ready to sell Alexis, Lingard, Smalling, Dalot, Jones and Rojo
Frank Lampard: I expect more from Chelsea, but now the result is most important
Atalanta does not lose 15 matches in a row – 13 wins and 2 draws
Lorient threw one newcomer off a plane and sent another under the water-all for the sake of presentations on social networks
Pasalic scored a hat-trick in the match against Brescia. Atalanta smashes the opponent 6:1
Rummenigge on Ribery: Hennessy was like a second father to him, and I was like a second mother