Greece
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

«Πνίγηκε» ξανά ο Βόλος, νύχτα αγωνίας σε Θεσσαλία, βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα - Μπαράζ μηνυμάτων 112 και δεκάδες απεγκλωβισμοί

«Πνίγηκε» ξανά ο Βόλος ενώ νύχτα αγωνίας περνούν οι κάτοικοι σε Θεσσαλία, βόρεια Εύβοια, Φθιώτιδα από τις τρομακτικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Elias - Μπαράζ μηνυμάτων από το 112, τεράστια προβλήματα και δεκάδες απεγκλωβισμοί

Σε περισσότερους από 300 απεγκλωβισμούς έχει προχωρήσει στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου η Πυροσβεστική. Ειδικότερα, 180 πυροσβέστες καθώς και η 2η, η 7η , η 8η ΕΜΑΚ αλλά και ο στρατός επιχειρούν στην περιοχή. Τα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση από οικισμούς σε Λάρισα, Παλαμά, Μαγνησία Φθιώτιδα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται σε δραματικό τόνο τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο Βόλο με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης και στις Αλυκές και στην Αγριά. Μόνο στο Βόλο επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 50 οχήματα με τη συμβολή επίσης της 2ης, της 7ης και της 8η ΕΜΑΚ, ενώ με βάρκες, ερπυστριοφόρα και hummer συνδράμει ο στρατός. Αποκλεισμένα είναι και χωριά του νοτίου Πηλίου.

Πριν λίγο εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Κάμπος Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στον οικισμό Κάμπος απομακρυνθείτε προς Λάρισα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι, Σταυρός προκειμένου να απομακρυνθούν προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι, Σταυρός απομακρυνθείτε προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

«Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα Δήμου Παλαμά απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων», αναφέρει νέο μήνυμα από το 112 που εκδόθηκε πριν από λίγο.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

? Αν βρίσκεστε στον οικισμό #Αμπελώνα δήμου #Παλαμά απομακρυνθείτε προς #Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/G6mF2c28qW@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) September 27, 2023

Χωρίς ρεύμα

Η πόλη του Βόλου έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Με την τάση της ηλεκτροδότησης για πολύ ώρα να «τρεμοπαίζει» σε διάφορα πολεοδομικά συγκροτήματα υπάρχει διακοπή ρεύματος. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα και με την υδροδότηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι τα κινητά και τα σταθερά τηλέφωνα λειτουργούν με μεγάλη δυσκολία και μόνο κατά διαστήματα.

Στην Αγριά του Βόλου έχει διακοπεί η κίνηση στην παραλιακή λεωφόρο και το νερό έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά παρά το γεγονός ότι εργάζονταν συνεχώς συνεργεία εκσκαφής για να κρατήσουν χωρίς προβλήματα το ρέμα στην περιοχή. Μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, ενώ πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Αγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα Άσπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς. Επίσης έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια.

Σε συναγερμό για το νοσοκομείο

Ανησυχητική είναι η εικόνα που καταγράφεται αυτή την ώρα και στο νοσοκομείο του Βόλου όπου η στάθμη του νερού ξεπερνά το ύψος του υπογείου. Μεγάλο τμήμα του Βόλου παραμένει εδώ και μία ώρα χωρίς ρεύμα, αφού σημειώνονται εκρήξεις σε υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ που έχουν πλημμυρίσει από τα ορμητικά νερά.

Διακοπή κυκλοφορίας και υπερχείλιση Κραυσίδωνα 

Με εντολή της ΕΛΑΣ απαγορεύτηκε νωρίτερα η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Μήνυμα του 112 εστάλη στα κινητά των κατοίκων του Βόλου για απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ., λόγω της κακοκαιρίας Elias. «Με εντολής της ΕΛ.ΑΣ. απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει το μήνυμα του 112.

{https://twitter.com/112Greece/status/1707060687556452795}

Νωρίτερα είχαν σταλεί δύο μηνύματα από το 112 για τη Λάρισα, το ένα προειδοποιητικό για τις περιοχές Αρμένι και Σωτήριο, ενώ το δεύτερο εστάλη για την περιοχή Σωτήριο, αυτή τη φορά για την εκκένωσή της προς Λάρισα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή το βίντεο από τον Κραυσίδωνα ο οποίος υπερχείλισε ξανά.

Ο δήμαρχος Βόλου, σε μήνυμά του μέσα από το αυτοκίνητο είπε ότι τα φαινόμενα είναι πιο σφοδρά από εκείνα της κακοκαιρίας Daniel και κάλεσε τους πολίτες να ανέβουν σε ψηλούς ορόφους για να προστατευθούν. «Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Αν συνεχίσει έτσι θα σπάσει ο Κραυσίδωνας σε λίγα λεπτά. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ, αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε ψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι οργή είναι αυτή από τη φύση. Προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Η βροχή θα συνεχιστεί όλη νύχτα. Μείνετε ψηλά. Μην κυκλοφορείτε», τόνισε.

{https://www.youtube.com/watch?v=-ZkuDb437CY}

Αγοραστός: Πολύ δύσκολα τα πράγματα

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο Dnews, ανέφερε ότι είναι μεγάλα τα προβλήματα στον Βόλο και αναφέρθηκε στα κλειστά σχολεία στη Μαγνησία.

«Σε ότι αφορά τα σχολεία της Μαγνησίας, η απόφαση θα παρθεί από κάθε δήμαρχο ξεχωριστά. Δεν νομίζω όμως ότι θα γίνουν μαθήματα. Νομίζω σε όλη την Μαγνησία πρέπει να μην γίνουν αύριο μαθήματα. Κάποιοι έχουν ήδη πάρει απόφαση», ανέφερε ο κ. Αγοραστός στο Dnews.

Αναλυτικά η δήλωση στο DNews του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού:

«Τα πράγματα δεν είναι καλά, το νερό είναι στην ίδια ποσότητα με την προηγούμενη κακοκαιρία, έχει πλημμυρίσει ο Βόλος και σε πολλά σημεία το νερό ξεπερνά τους 50 πόντους.

Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα είναι μεγάλα μέσα στην πόλη του Βόλου. Τα αποχετευτικά συστήματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο νερό. Τα ποτάμια είναι πάλι πολύ φουσκωμένα. Δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις μέσα στην πόλη.

Εχουμε μεγάλα προβλήματα στο Νότιο Πήλιο, στα χωριά Μηλίνα και Τρίκερι, Πλατανιάς. Τα χωριά είναι αποκλεισμένα προς το παρόν λόγω της βροχής.

Στην Αγριά έχουμε πάλι προβλήματα μεγάλα. Στη γέφυρα επίσης στα Κάτω Λεχώνια έχει πάρα πολύ νερό. Δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να δουλέψουν μηχανήματα. Τα ποτάμια αυτά τα είχαμε καθαρίσει, αλλά πάλι οι ποσότητες νερού είναι μεγάλες.

{https://www.facebook.com/reel/1336558606993753}

Σε ότι αφορά τα σχολεία της Μαγνησίας, η απόφαση θα παρθεί από κάθε δήμαρχο ξεχωριστά. Δεν νομίζω όμως ότι θα γίνουν μαθήματα. Νομίζω σε όλη την Μαγνησία πρέπει να μην γίνουν αύριο μαθήματα. Κάποιοι έχουν ήδη πάρει απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Dnews ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

{https://www.facebook.com/weathernewss/videos/249103804751627/?locale=el_GR}

voloss

Με έκτακτη ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου προτρέπει τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και αναφέρει συγκεκριμένα ότι:

«Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ήδη η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα».

{https://twitter.com/antoniouin/status/1707076608207503385}

Live εικόνα από τον Βόλο:

{https://www.facebook.com/Reuters/videos/372507098437769}

Κλειστή η παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας – Βόλου

Κλειστή είναι η παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας – Βόλου και στα δύο ρεύματα λόγω της κακοκαιρίας Elias. Επίσης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων από τη θέση «Κόκκινος» μέχρι τις Μικροθήβες σε αμφότερα τα ρεύματα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστλα, η ΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτή ωστόσο οι οδηγοί δεν θα καταφέρουν να εισέλθουν στην πόλη του Βόλου εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Κλειστά σχολεία την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Μαγνησία

Κλειστά σχολεία την Πέμπτη και την Παρασκευή με απόφαση Αχιλλέα Μπέου.

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλήμάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Με απόφαση του Δημάρχου Νοτίου Πηλίου, ανακοινώνεται η αναστολή λειτουργείας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, αύριο Πέμπτη 28 και Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου.

Τα μαθήματα, δύναται να πραγματοποιηθούν μέσω τηλεκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας και τις οδηγίες της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Νομού.

Κλειστά και αύριο, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στον Δήμο Αλμυρού, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Σκιάθου. Τα μαθήματα θα διεξαχθουν μέσω τηλεκπαίδευσης, όσο αυτό είναι δυνατόν.

«Σφυροκόπημα» από την κακοκαιρία σε Καρδίτσα και Λάρισα

Νύχτα αγωνίας και τρόμου σε Καρδίτσα και Λάρισα που βρίσκονται ξανά μέσα σε λίγο διάστημα στη δίνη μιας νέας θεομηνίας. Η κακοκαιρία Elias «φουσκώνει» επικίνδυνα τα ποτάμια και οι Αρχές προχωρούν σε προληπτικές εκκενώσεις
Την απομάκρυνση από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς που διαρρέουν την περιοχή, ζητά με αποψινή ανακοίνωση από τους κατοίκους ο Δήμος Παλαμά.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για απομάκρυνση από ισόγειους χώρους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να επιδεικνύουν ψυχραιμία, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες του προειδοποιητικού μηνύματος «112».

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να είναι μάλιστα σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν άμεσα σε γειτονικά τους ψηλότερα σπίτια ή και στα σημεία που έχουν οριστεί σε κάθε οικισμό.

112 για Παλαμά

Από το 112 ενεργοποιήθηκε μήνυμα το οποίο προειδοποιεί τους κατοίκους του Παλαμά πως αν βρίσκονται στην περιοχή, να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων και να αακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Πλημμύρες και σε Φθιώτιδα και Εύβοια

Η πολύπαθη Εύβοια χτυπήθηκε για άλλη μια φορά με σφοδρότητα, με αποτέλεσμα χωριά να πλημμυρίσουν και κατολισθήσεις και χείμαρροι να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Τεράστιοι όγκοι ορμητικών νερών κατέκλυσαν με μανία τις Ροβιές απειλώντας σπίτια και περιουσίες. Τα 3 ποτάμια που περνούν μέσα από το χωριό υπερχείλισαν. «Αυτό το πράγμα δεν το έχουμε ξαναδεί. Από τότε που κάηκε το δάσος είναι η δεύτερη φορά που την παθαίνουμε» δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στη Λίμνη.

Η κακοκαιρία Elias σαρώνει και τη Φθιώτιδα όπου σήμανε συναγερμός για υπερχείλιση του Σπερχείου ποταμού - Εξετάζεται ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης οικισμού

Στη Φθιώτιδα η κακοκαιρία ανέβασε επικίνδυνα τη στάθμη του Σπερχειού ποταμού και στη Λαμία οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα 112 να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα. Όλοι τους βρίσκονται στο κοινοτικό γραφείο, ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα, έτσι ώστε όταν φτάσουν σε οριακό επίπεδο, να δώσουν την εντολή εκκένωσης.

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, ειδοποιούσαν τους κατοίκους του χωριού να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς άρχισε και πάλι η βροχόπτωση. Αυτή ώρα δεν βρέχει μόνο στην περιοχή της Λαμίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Φθιώτιδα, με συνέπεια τα νερά που αναμένονται να φτάσουν, μετά από λίγη ώρα, είναι πολλά και κανείς πλέον δεν είναι βέβαιος αν θα αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά. Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

Ακολουθήστε το Dnews στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις