Greece

Στη Βραζιλία ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η Jhuliana Rodrigues εργάζεται ως νοσοκόμα στο Νοσοκομείο São Vicente της Jundiaí της Βραζιλίας. Είναι αντιπρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης εργαζομένων στον τομέα της υγείας, Sinsaúde Campinas. «Είναι πολύ δύσκολο αυτές τις μέρες», λέει η ίδια.

Η Βραζιλία μόλις πέρασε τις 100.000 θανάτους από το COVID-19, με τρία εκατομμύρια Βραζιλιάνους να είναι μολυσμένοι από τον ιό.

«Νιώθουμε πολλή πίεση», λέει η Rodrigues. «Δουλεύουμε με φόβο ο ένας για τον άλλον», λέει, γι 'αυτό η ένωσή της κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) στις 27 Ιουλίου.

Εξήντα πέντε συνδικάτα και οργανώσεις, που εκπροσωπούν εκατομμύρια Βραζιλιάνους, συμπεριλαμβανομένων των Afro-Βραζιλιάνων αλλά και αυτόχθονες κοινότητες, αποφάσισαν ότι η φρικτή στάση του προέδρου τους Jair Bolsonaro απέναντι στην παγκόσμια πανδημία δεν μπορούσε να μην επηρεάσει τη χώρα. Καταγγελίες που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο έχουν αρχίσει να ελέγχονται.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας, Augusto Aras, δεν προχώρησε σε κάποια από αυτές τις σοβαρές καταγγελίες. Γι 'αυτό τα συνδικάτα έχουν καταφύγει στο ΔΠΔ για να κατηγορήσουν τον Μπολσονάρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η κορυφαία εφημερίδα της Βραζιλίας - Folha de S. Paulo - γράφει για το χάος στη χώρα: «Ο κύριος λόγος για την τραγωδία είναι ο Jair Bolsonaro». Τα συνδικάτα τον θέλουν στο σκαμνί.

Στις Βρυξέλλες ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Gilmar Mendes κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπολσονάρο για γενοκτονία. Αυτή είναι πολύ σοβαρή κατηγορία. Το Σύνταγμα του 1988, ο Mendes έγραψε στις 21 Μαΐου, «δεν εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο… να εφαρμόσει γενοκτονική πολιτική στη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης». Στη συνέχεια, στις 11 Ιουλίου, ο Mendes επέκρινε τον αριθμό των στρατιωτικών στο Υπουργείο Υγείας. Ο στρατός, είπε, «συνδέεται με την γενοκτονία».

Αρκετοί δικηγόροι και βουλευτές έκαναν καταγγελίες στον Γενικό Εισαγγελέα Augusto Aras, αλλά εκείνος αρνήθηκε να ξεκινήσει έρευνα. «Το παράπονο θα παραμείνει στο γραφείο του μέχρι το τέλος της περιόδου Bolsonaro», διαμαρτύρονται. Αυτό που έχει κάνει ο Aras είναι απολύτως νόμιμο, αλλά έρχεται σε αντίθεση με το γενικό πνεύμα της νομικής αδελφότητας, επιμένουν.

Η αγωγή λέει ότι η αδιαφορία του Μπολσονάρο για τον κίνδυνο της πανδημίας έβαλε «τον λαό της Βραζιλίας στην άκρη της αβύσσου».

Globetrotter  - Independent Media Institute

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Football news:

Jose Mourinho: what happened to Dyer is not normal, he was dehydrated. If the League management doesn't care about the players, I don't
Jose went berserk twice during the match with Chelsea: ran over Lampard and ran to look for Dyer - he rushed to the toilet right during the game
Lampard on relegation from the League Cup: we Need to keep a positive attitude. Everything will come if Chelsea score second, leading the score
Call of nature, what can you do? Dyer explained why he ran to the dressing room during the match with Chelsea
Mourinho and Lampard shook hands before the penalty shootout. In the first half, they had a fight
Dest arrived in Spain to complete a transfer to Barca
Lionel Messi: I Am responsible for my mistakes. I wanted Barcelona to become stronger