logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

“Antigona” Slavoja Žižeka za početak sezone HNK-a Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu kao prvu od ukupno pet dramskih premijera nove sezone 2019./2020. najavljuje, 20. rujna, praizvedbu klasične tragedije “Antigona” u viđenju Slavoja Žižeka i u režiji njemačke kazališne redateljice Angele Richter.

Komad, koji je slovenski filozof i pisac Slavoj Žižek napisao posebno po narudžbi za središnji hrvatski nacionalni teatar, najavljen je kao “filozofski i politički eksperiment koji će otvoriti pitanje opasnosti od globalnog terorizma”.

“Novom obradom klasičnoga kazališnog predloška, Slavoj Žižek poseže za načelom trojstva; u smislu: triás – načelo trojedinstva teza-antiteza-sinteza”, stoji u najavi.

U svojoj verziji “Antigone”, koju skicira kao etičko-političku vježbu u stilu Brechtovih didaktičkih komada, Žižek nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone.

Sistematična analiza Europe kao današnjeg sustava otvara pogled na krizu eura, izbjegličku krizu, Brexit, politiku stezanja remena, na zaoštravanje graničnih režima, podizanje ograda i izolaciju, na razne infiltracije i fake news – pogled na svijet u kojemu postoji prijetnja od raspada Europe.

Kazališna se večer s Antigonom tom zlokobnom scenariju želi suprotstaviti paneuropskim odgovorom. Slavoj Žižek bavi se pitanjem: Kakva bi (i koja?) Antigona mogla pravedno (objektivno) prosuditi uvjetovanosti našega vremena?

“Za Antigonu se može činiti da oscilira između dvaju ekstrema; tradicionalnoga i fundamentalnoga, bezuvjetno inzistirajući na simboličkom zahtjevu, pozivajući se na običaje i stare zakone bogova. U ovome post-političkome svijetu čije je definirajuće obilježje konsenzus, je li jedina mogućnost otpora ona tradicionalistička (s grčevitim držanjem za prošlost i odbijanjem prihvaćanja neizbježnosti novoga globalnog neoliberalnog poretka) ili ona fundamentalistička? Kako je pobuna više uopće moguća”, ističe se u najavi.

“Moja zamisao bila je jednostavna: obraditi Sofoklovu verziju kao zasebnu krhotinu razbijena vrča i nadopuniti je ostalim krhotinama, u nadi da je kroz taj proces moguće spoznati nekakvu istinu”, rekao je Žižek o tekstu.

Svojim redateljskim uprizorenjem Angela Richter želi potaknuti na razmišljanje o načinu na koji bi bilo moguće ponovno probuditi političko u obliku politike onih bez glasa, u Europi krize i prevrata.

Cijeli autorski tim je njemački, a predstava se radi u koprodukciji s kazalištima iz Bologne i Liegea.

Žižekova “Antigona” prva je od ukupno pet dramskih premijera sezone 2019./2020. HNK-a Zagreb. Slijede završna premijera autorskog projekta Bobe Jelčića po slavnom komadu A.P. Čehova “Tri sestre”, te još jedno klasično djelo ruske književnosti “Idiot” F.M. Dostojevskog u režiji poznatog srpskog redatelja mlađe generacije Igora Vuka Torbice.

Dalibor Matanić postavit će predstavu “Zbogom Berlin” u kojoj će povezati dva kultna filma “Cabaret” i “Nebo nad Berlinom”, a kraj dramske sezone HNK-a Zagreb sezone označit će scenska adaptacija romana “Kafka na žalu” suvremenog japanskog pisca Harukija Murakamija u režiji Ivice Buljana.

Komentiraj

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO