Croatia

BMW 1602 Elektro (1972.): otac suvremenih električnih auta, postizao 100 km/h i dosezao 30 do 60 km

BMW 1602 Elektro, elektri훾na verzija kultne sportske limuzine BMW 1602 (prethodnika prve Serije 3), izra휃en je kao prototip te promotivno, prate훶e vozilo za Olimpijske igre 1972. u M체nchenu…

Pokretao se robusnim istosmjernim (DC) elektromotorom Bosch, kontinuirane snage 12 kW (16,3 KS) i vr큄ne 32 kW (43,5 KS), smje큄tenim sredi큄nje uzdu탑no, iza prednjih kota훾a, na mjestu gdje je kod benzinskog modela 4-stupanjski ru훾ni mjenja훾.

Snagu je, preko kardanskog vratila, diferencijala i pogonskih vratila prenosio na stra탑nje kota훾e. Ispod prednje haube, na mjestu motora, ugra휃en je paket olovnih baterija, mase 350 kg i ukupnog kapaciteta 12,6 kWh.

To je elektri훾nom automobilu mase 1330 kg omogu훶avalo ubrzanje do 50 km/h za 8 s najve훶u brzinu od 100 km/h. Autonomija s punim baterijama, ovisno o re탑imu vo탑nje, bilo je od 30 do 60 km.

Za razliku od suvremenih elektri훾nih automobila, koji se pokre훶u AC elektromotorom, a izmjeni훾nu struju dobivaju inverterskim pretvara훾em napona iz litij-ionskih baterija, BMW 1602 Elektro je koristio unaprije휃enu klasi훾nu tehnologiju elektri훾nog pogona, kakva se koristila jo큄 po훾etkom 20. stolje훶a.

Zbog velikih problema s pregrijavanjem motora, za hla휃enje je ugra휃en radijalni ventilator snage 140 W, a od maksimalnih 32 kW snage, za dulji se pogon smjelo koristiti svega 37,5 posto. Kako bi se pobolj큄ao balans, naru큄en te큄kim baterijama sprijeda, sustav za elektri훾no upravljanje ugra휃en je straga.

Za tada큄nje je standarde elektri훾nih automobila bio dinami훾an i okretan, a i doseg, za tada큄nje pojmove, bio je koliko-toliko prihvatljiv. No, to je ipak, ra훾unaju훶i i visoku cijenu, bilo nezanimljivo za visokoserijsku proizvodnju elektri훾nih automobila.

Osam masivnih 12 voltnih akumulatora u prednjem dijelu vozila zahtijevalo je masivnije prednje podvozje, pa je udobnost bila sli훾na kao u osnovnom benzinskom modelu BMW 1602. Unutra큄njost je bila gotovo jednaka, samo 큄to je brzinomjer bio graviran do 100 km/h, a umjesto okretomjera lijevo ugra휃en pokazatelj kapaciteta baterija.

Kako elektromotor ima optimalnu vu훾nu karakteristiku u obliku hiperbole, poput parnog stroja, nije bio potreban mjenja훾 te je otpala i ru훾ica mjenja훾a.혻 Ugra휃en je samo strujni prekida훾, a za vo탑nju unatrag mijenjao se polaritet strujnog napajanja te se motor okretao u suprotnom smjeru.

Zbog znatno ve훶e mase automobila i potrebe za smanjenjem otpora kotrljanja, Continental je isporu훾io posebne gume, tvr휃e gazne plohe, koje su se napuhivale na tlak od 3 bara.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Klopp on 0:2 from Atalanta: Liverpool deserved to lose, and to admit it is not a problem
Loko still has a chance of making the playoffs. Dragged away a draw from Madrid thanks to VAR
Bayern won their 16th consecutive European Cup match and repeated Atletico's record
Atalanta scored 2 goals for Liverpool in 4 minutes. The Reds missed out for the first time in this Champions League
Mike Tyson: Maradona was my hero and friend. We were compared. I will miss him
Lewandowski scored his 71st goal in the Champions League and shares third place with Raul. Ahead-Ronaldo and Messi
Vidal was removed for arguing with the referee in the game with Real Madrid. He received two yellow cards in a minute