Croatia

Čačić predlaže oštre mjere: 'Treba ići na policijski sat, lockdown će se dogoditi sam po sebi'

Koronavirus je opet ušao u Vladu, a zaražena je ministrica turizma Nikolina Brnjac. Ministri Ćorić i Aladrović završili su u samoizolaciji. Testirana je cijela Vlada, a Radimir Čačić je za Dnevnik rekao o čemu je bilo riječi na sastanku u ponedjeljak.

Zagreb: Unatoč zabrani ulaska na Jarun građani nesmetano ulaze, izlaze i rekreiraju se
Zagreb: Unatoč zabrani ulaska na Jarun građani nesmetano ulaze, izlaze i rekreiraju se
NAJTEŽE POGOĐENI MLADI Koju skupinu će koronakriza najteže pogoditi? Već se govori o lockdown generaciji...

Ministar financija Zdravko Marić je nakon sastanka s veledrogerijama najavio koliko novca za dugove zdravstvenog sustava kani namaknuti rebalansom. Dio novca će ići za dugove bolnica prema veledrogerijama, a dio i za druge dugove zdravstvenog sustava.

Čačić je rekao da su podaci izneseni te da premijer Andrej Plenković ima potporu partnera za rebalans proračuna za ovu, ali i za proračun za sljedeću godinu.

"Naravno da ima potporu. To je ozbiljno pripremljen i rebalans i budžet. Prihodi su nešto veći, ali su rashodi bitno veći, iz različitih razloga. Jedan dio toga je vezan na ovu priču sa zdravstvom, vidite i sami kako to izgleda, ali i na nekoliko drugi. Ni jedan disonantni ton u tom smislu nije bio prisutan", kazao je Čačić i rekao da je bilo razgovora i o situaciji s COVID-19.

"O tome se još uvijek raspravlja, mjere i na koji način. A važna je i rasprava o Nacionalnoj strategiji vezano na europske fondove i razvoj zemlje", kazao je Čačić.

HZZ
HZZ
KORONAKRIZA HZZ objavio nove podatke: Krajem rujna 147.434 nezaposlene osobe, brojke u porastu

Ministar Marić kazao je da mirovine nisu upitne, no što će biti s plaćama? "Plaće nisu ni kakav način otvorene kao tema koja ide ka smanjenju", rekao je Čačić.

Navodi da se očekuje rast kroz sljedeće dvije godine. "Rizici su tu, mi još uvijek nemamo jasnu sliku s COVID, no očekujemo rast od 5 i 3 posto. Mi bi u dvije godine se vratili na startne pozicije", objasnio je Čačić.

"Ovaj današnji pomak od desetak posto u zaduženju koji je već napravljen ne bi bilo moguće držati pod kontrolom 5,4 milijarde iz naših vlastitih sredstava od 6,9 - koliko je išlo u gospodarstvo. I milijardu i dvjesto milijuna još ide u gospodarstvo. 5,4 je naših, vlastitih sredstava jer europski novci još nisu dolazili kad je Vlada krenula", navodi Čačić i kaže da je to bilo moguće samo uz zaduženje.

No, morat će se naći i dvije milijarde za dug drogerijama. "To nije nešto što je nesavladivo. Pravi problem je generiranju duga - dvjesto milijuna na godišnjoj razini", objasnio je čačić. Navodi kako danas ta tema nije bila na raspravi.

Public life in times of the corona pandemic.
Public life in times of the corona pandemic.
JAVNI DUG NIJE BAUK Krugman: Deficit države nije bitan, vlade moraju trošiti

"Ukupni trošak, minus u zdravstvu je oko 10 milijardi kuna, polovica toga je veledrogerijama, ali problem je u generiranju novog duga. Tu se moraju poduzeti ozbiljne mjere", rekao je Čačić.

"Nisam siguran da će se to moći u trenutku kad se borimo s pandemijom i kad se liječnici i medicinske sestre maksimalno angažiraju na različite načine", objasnio je Čačić i dodao kako se radi o zadatku koji će se morati rješevati u sljedećih šest mjeseci.

Čačić je, kako je rekao, predložio oštre mjere. "Ovaj dio koji ide prema smirivanju krize, pandemije, u zdravstvenom smislu, morat ćemo tu staviti točku jasnim i čvrstim mjerama, a tu je i policijski sat. Kad prijeđemo 450 zaraženih na 100.000 građana, sve zemlje su u tom trenutku to napravile", rekao je Čačić.

Navodi da bi srednje škole i fakulteti trebali prijeći na online nastavu, jer tu je i prijevoz u pitanju.

Ilustracija
Ilustracija
KORONAKRIZA HNB upozorava: Ove godine BDP pada za 8 posto, a iduće bi trebao porasti za više od 5 posto

"Treba ići na policijski sat od 21 ili 22 sata do 6 sati ujutro. Idemo u hladnije razdoblje, boravak i okupljanja u zatvorenom prostoru i nama će se lockdown dogoditi sam po sebi. Nekontroliranim širenjem zaraze, tvornice će se zatvarati jer će imati nekontrolirano širenje zaraze", kazao je Čačić i rekao da je to njegov prijedlog, a slično je predložio i predstavnik HSLS-a. O tome se još uvijek raspravlja.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Football news:

Khabib reacted to Maradona's death: One of the greatest. Millions love football because of it
Gasperini on 2:0 with Liverpool: This is unbelievable. Atalanta played their football
Simeone on Maradona's death: Impossible to believe. He infected us with football. This is a great loss for me
Bayern and city are already in the Champions League play-offs. Who is already with them, and who is in step?
Conte Pro 0:2 from Real Madrid: We saw the difference between them and us. Inter made too many gifts
Liverpool have never scored a goal against Atalanta in their home Champions League match
Liverpool lost at home for the first time in 2 years! Gave Atalanta a couple of goals and never hit a goal