Croatia

Capak: Zaraženo 17 djece do devet godina, ukupno 41 mlađi od 20

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak da je koronavirusom trenutno zaraženo 17 djece do devet godina života, 24 od deset do 19 godina, dakle ukupno 41 oboljeli mlađi od 20 godina od kojih nitko nije teže bolestan.

Nacionalni stožer civilne zaštite
Nacionalni stožer civilne zaštite
STOŽER: Novooboljelih je 77, na respiratoru su 32 pacijenta, izliječenih je 67

"Za sada nemamo informacije da je bilo tko od njih teže bolestan, dakle sve su blagi slučajevi", kazao je Capak za Dnevnik HRT.a.

Izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska i dalje nema značajno i ekspanzivno širenje virusa kao što je slučaj u nekim susjednim zemljama, već se infekcija drži pod kontrolom.

Capak je rekao kako to pokazuje i otprilike isti dnevni broj oboljelih, dakle kumulativna krivulja ukupnoj broja zaraženih raste blagim uzlaznim trendom, ali je gotovo horizontalna "s čim trebamo biti zadovoljni".

Pod kontrolom situacija u Istarskoj i Zadarskoj županiji te na Murteru

Pod kontrolom je i situacija u Istri u kojoj danas nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze iako je tamo, istaknuo je, jako puno ljudi u samoizolaciji i "sigurni su bazen iz kojega će se regrutirati dio onih koji su pozitivni".

Napomenuo je kako se Istarska županija našla u nepovoljnoj situaciji zbog neposredne blizine Italije koja ima ekspanzivan rast broja oboljelih, a nakon karantene u sjevernoj Italiji dio talijanskih građana došao je u Istru.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Italija: Pacijenti na intezivnoij njezi u kritičnom stanju zbog koronavirusa
Italija: Pacijenti na intezivnoij njezi u kritičnom stanju zbog koronavirusa
KORONAVIRUS U Italiji umrlo još 837 osoba, 2.107 novozaraženih

Kao drugi razlog što je u Istri donedavno rastao broj zaraženih Capak vidi u tome što je do transmisije virusa došlo na zabavi na kojoj su bili i gosti iz Slovenije i Italije te na jednom sprovodu, a treći je slučaj vezan za zrakoplov s izletnicima iz Turske, među kojima je bilo i šest osoba iz Istre koji su se kući vratili sa zarazom.

Capak ističe da se situacija s koronavirusom stabilizirala i na otoku Murteru gdje je proglašena i karantena, kao i u Biogradu gdje je Specijalna bolnica za ortopediju, u kojoj se također zarazilo više ljudi, sada dezinficirana i priprema se za prihvat osoba sa slabijim i srednje teškim simptomima virusa.

Zagreb ima silazni trend, potres nije utjecao na rast broja zaraženih

Ustvrdio je kako blagi silazni trend broja oboljelih u Zagrebu pokazuje da potres nije izazvao lokalni prijenos zaraze među Zagrepčanima.

"To govori da potres nije imao nikakve veze i nikakvog utjecaja na porast novooobljelih u Zagrebu", poručio je.

VIDEO Osijek: Dvorana Gradski vrt spremna u slučaju velikog broja zaraženih koronavirusom

Krunoslav Capak
Krunoslav Capak

/ 10

26.03.2020., Osijek - SD Gradski vrt opremljena je s bolnickim krevetima u slucaju velikog broja oboljelih od koronavirusa. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Koronavirus ilustracija
Koronavirus ilustracija
COVID-19 U HRVATSKOJ Koronavirus potvrđen u svim županijama, u Sl. Brodu zaražene još četiri žene

Capak je kao novinu najavio izdavanje propusnica za odlazak iz mjesta prebivališta ili boravišta putem informatičke aplikacije, koja će omogućiti građanima da preko sustava e-građani dobiju propusnicu za kretanje, pa i oni koji spadaju u izuzetke iz odluke o ograničenju kretanja.

Propusnice će moći izdavati liječnici obiteljske medicine, lokalni stožeri civilne zaštite, ali i poslodavci koji žele osigurati dolazak svojih radnika na posao.

Football news:

Southampton have extended their contract with coach Hasenhuttle until 2024
Moratti on Lautaro at Inter: you Can't keep someone who wants to leave
I almost got kicked out of the Institute of physical education for Pasternak's poems, I slept on the floor at Dmitrieva's, I filmed the USSR-USA final. Tells Yuri Rost
Chelsea offers to introduce 9 substitutions in the Premier League
FIFA on punishing players for gestures in memory of George Floyd: it is Necessary to use common sense and take into account the context
Alba about Messi: His enthusiasm after his return is infectious for Barca
Brown on Sancho: Manchester United need a combination of talent and excitement. So it was with Ronaldo