Croatia

Capak: Znali samo da će biti više zaraza, no nismo očekivali tako veliki broj

- Do 50 novih slučajeva je dobro jer nam brojka ide ispod 15 na 100.000 u 14 dana, a većina zemalja uzima tu brojku za evaluaciju. Međutim sad se dogodilo što se dogodilo. Pustili smo sve aktivnosti, imamo oko 900 tisuća turista - rekao je Capak.

Krunoslav Capak
Krunoslav Capak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/3

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je jučerašnji rekordni broj zaraženih koronavirusom (180 zaraženih u 24 sata).

- Do 50 novih slučajeva je dobro jer nam brojka ide ispod 15 na 100.000 u 14 dana, a većina zemalja uzima tu brojku za evaluaciju. Međutim sad se dogodilo što se dogodilo. Pustili smo sve aktivnosti, imamo oko 900 tisuća turista. Znali samo da će biti veliki broj, ali ne baš toliko - kazao je Capak gostujući na HRT-u te dodao:

- Kad pitate mlade ljude gdje su bili to je nekoiko noćnih klubova u Hrvatskoj. Kad imamo ovakvu situaciju mi moramo nešto poduzeti, bilo bi bolje da smo to poduzeli ranije. Dali smo i mogućnost da se klubovi zatvore na nekoliko dana da se provedu protuepidemijske mjere. Da se nije dogodilo ovo s noćnim klubovima trend bi nam i dalje bio u padu. Korona se vrlo lako prenosi. opreza nikad dosta i treba se stalno držati -  higijene, distance i nositi maske.

Osvrnuo se i na najave iz Slovenije koja razmišlja o stavljanju Hrvatske na 'crvenu listu' zbog, kako tvrde, povećanog unosa zaraze iz naše zemlje.

- Najčešće pitanje je testiramo li dovoljno. Mi smatramo da smo postavili balans da se ne testira ni previse ni premalo. Mi testiramo oko 1300 dnevno, mislimo da je to dosta, ako treba možemo i više. Sam Zagreb može testirati 4000 dnevno. Mi prelazimo značajno granicu koju su rekli Slovenci da se treba testirati. U zajedničkom interesu nam je da sve ostane kako je jer imamo 200 tisuća Slovenaca - kazao je Capak te komentirao poteze vezane za proslavu blagdana Velike Gospe.

- Mi smo kao stožer smatrali da trebamo biti u kontaktu sa lokalnim stožerima i HBK. Imali smo sastanak s HBK. Pobrinut ćemo se da se danas široko distribuiraju preporuke. HBK je prihvatila sve što je stožer predloži,o a to je da apeliraju da ne bude procesija i da se svi drže mjera i da apeliraju da ne bude popratnih događaja koji mogu širiti koronu. Biskupi poručuju da se ide s minimaliziranim pristupom - rekao je Capak.

Football news:

Mane scored for Arsenal. Sadio has 3 goals in 3 Premier League games
Lacazette scored after a mistake by Robertson. The forward has 3 goals in 3 Premier League games
Roy Keane: for Solskjaer, the honeymoon at Manchester United is over, the pressure will grow. Need a trophy
Dembele was late for Barcelona training. Koeman demands to arrive at the base an hour before class
Chris Waddle: I Don't see Manchester City Winning the Premier League this season
Lewandowski and Kuizans laughed at rumors of a conflict in training
Kevin-Prince Boateng signed a contract with Monza Berlusconi until the end of the season