Croatia

Crna kava može biti pravi ‘eliksir zdravlja’, ali samo ako ne napravite ovu učestalu grešku!

Pinterest

Crna doma훶a kava nije samo tu za dobar po훾etak dana, nego mo탑e biti i pravi eliksir zdravlja. Ali da bismo je skuhali kako treba, va탑no je izbje훶i jednu 훾estu gre큄ku.

Kako umjesto problema sa 탑eludcem dobiti zdrav napitak kod ku훶e, otkriva poznati hrvatski barista Domagoj Trusi훶 za Pun kufer.

“탐elimo li혻skuhati kavu kako treba,혻mora nas zanimati vrijeme kontakta kave i vode, kao i temperatura. Zanemarimo li ta dva elementa, dolazi do katastrofe. Usporedbe radi, razlike koje mogu nastati izme휃u pravilnog i nepravilnog kuhanja kave su poput zlatne medalje na Decanteru i nekakvog vina koje se ne mo탑e poslu탑iti u o큄tariji, a da ga gosti ne po탑ele vratiti. Igra se svodi혻na dvije sekunde혻i (plus, minus)혻dva Celzijeva stupnja.”

Trusi훶 ka탑e i da je recept za kuhanje turske kave vrlo rigidan.

“U tradicionalnom na훾inu kavu su spa큄avali za훾ini jer bi se usitnjavala u mu탑aru u kojem su se mljeli kardamom, klin훾i훶, cimet i tako inaugurirali 큄armantnu notu kave. Ono 큄to nas danas mu훾i kod turske kave jest te탑ak napitak duga훾kog aftertastea koji nam smeta zbog neugodne note gara, karbonizacije na nepcu. Za to je kriv preduga훾ak kontakt kave i vode jer ako ne stavimo kavu u dovoljno vru훶u vodu, otapa se sve ono 큄to bi se trebalo i ne bi trebalo otopiti. Kavu treba staviti u혻netom prokuhanu vodu,혻odmah promije큄ati i vratiti nazad na 큄tednjak pa je potom maknuti. Kad prokuhamo vodu, ona klju훾a i iznosi oko 97 ili 98 stupnjeva. Nakon 큄to maknemo kavu sa 큄tednjaka, za nekoliko sekundi temperatura pada nekoliko stupnjeva, a dodavanjem kave temperatura se jo큄 malo sni탑ava.”

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Juve will play with Genoa, Inter against Fiorentina, Milan-Torino and other pairs of the 1/8 final of the Italian Cup
Musa about Sheffield: I want to play at the top level, with all due respect to this club
Tebas on PSG and Manchester City: they pay their salaries from oil and gas, not from their income. Because of them, salaries increased by 15%
Cheryshev did not train with Valencia. The club reported a case of coronavirus in the team
Vedomosti launches a sports website with a focus on the business side. The print version will also be
Conte that he would be fired before Christmas: If so, it will only be because I deserve it
Marcelo Bielsa: Maradona was an artist. He will remain our idol