Croatia

Dinamo na sjajan način odlučio doskočiti, neredima, bakljama, rasizmu...

Iz Dinama je krenula akcija kojoj se možemo samo nakloniti, svaka čast na ideji koja je inicijalno bila ideja člana Izvršnog odbora plavih Vladimira Gašparovića, a plavi su tu ideju razradili i krenuli u ovu akciju.

Dinamovi navijači osvrnuli su se na poraz Hajduka
Dinamovi navijači osvrnuli su se na poraz Hajduka
Stali im na ranu Samo su čekali: Pogledajte kako su se navijači Dinama narugali Hajduku

Naime, Dinamo će ubuduće za svaku utakmicu za koju ne bude kažnjen zbog svojih navijača izdvojiti po 10.000 kuna kad je riječ o utakmicama prvenstva i kupa, a čak 5.000 eura za europske utakmice. I taj će se novac skupljati sve do kraja sezone. Ova akcija je zapravo kampanja pod imenom ‘Fair play na tribinama’.

Još stoji uvjetna kazna

– Akciju smo pokrenuli s hrvatskim Crvenim križem. Dakle, za sve utakmice, kod kuće i gostima, za koje ne budemo kažnjeni od HNS-a ili Uefe izdvajat ćemo novac i na kraju polusezone taj novac pokloniti nekim udrugama.

Cilj su nam udruge koje se bave djecom, mladima, socijalno ugroženim skupinama. Crveni križ sudjelovat će u radu komisije te, nakon natječaja na koji će se udruge prijaviti, odrediti kome će taj novac ići – kazala je Iva Cigrovskij, voditeljica ovog projekta.

Kampanja je usmjerena samo na navijače Dinama, jer oni su jedini s kojima Dinamo može imati nekakav odnos i zbog kojih i plaća kazne, a one su u posljednje vrijeme jako velike.

Samo u prošloj sezoni Dinamo je Uefi platio 311.000 eura, od 2012. do danas više od milijun eura, odnosno više od osam milijuna kuna. A svi moramo priznati da je to velik novac koji se mogao pametnije potrošiti! Djeci, mladima, siromašnima i raznim potrebitima mogao bi znatno olakšati život.

U petak je Dinamo otvorio novo prvenstvo, a protiv Lokomotive sjeverna tribina morala je biti prazna zbog kazne. U uzvratnome susretu drugog pretkola Lige prvaka s gruzijskim Saburtalom igrat će se pred praznim tribinama, a ni na prvoj utakmici ne smije biti navijača Dinama.

Marin Brbić
Marin Brbić
Potres na Poljudu Oreščanin smijenjen, a uprava najavljuje borbu za Ligu prvaka!

I još stoji uvjetna kazna; ponove li se problemi s navijačima, još će jednu domaću europsku utakmicu igrati bez gledatelja. Vjerujemo da ni navijačima nije u cilju da ne mogu gledati plave, a za ovakvu akciju nitko ne traži njihov novac, novac će za primjereno ponašanje navijača izdvajati sam Dinamo.

Plavi su prošle sezone odigrali 57 utakmica i uspije li ponoviti dugu europsku sezonu i ponovno odigra toliko, a bez ijedne kazne, skupilo bi se oko milijun kuna za udruge kojima je taj novac itekako potreban.

K tome, plavi su pozvali i svoje sponzore da se uključe u ovu akciju i zasad imaju pozitivne odjeke, pa bi se lako moglo doći do milijunskih iznosa. A ne vjerujemo da bi se navijačima bilo tako teško odreći pirotehnike i rasizma koji su bili najčešći razlozi za kazne maksimirskom klubu, uostalom uštedjet će na kupovanju pirotehnike, a usput pomoći, bez potrebe za trošenjem svog novca. Dovoljno je da se suzdrže od neprimjerenog i zakonom zabranjenog ponašanja.

Žele red na tribinama

Nadamo se da će ova akcija, kampanja ili kako god nazvali ovu hvale vrijednu ideju dati rezultata, da ćemo na tribinama imati red, a onima kojima je to najpotrebnije donijet će veći iznos na računu.

Jer plavi će izdvajati taj novac za sve utakmice, čak ako i na njima ne bude navijača Dinama, kao primjerice na utakmici kupa u Mravincima ili bilo gdje drugdje. Čim ne bude kazne za klub zbog njegovih navijača, navedeni iznos će se izdvojiti i čekati kraj sezone da bi bio doniran nekoj od udruga koje će se prijaviti na natječaj.

HNK Hajduk
HNK Hajduk
GLAS JAVNOSTI Evo kako su navijači Hajduka regirali na smjenu Oreščanina, upravi kluba se neće svidjeti

Nismo čuli ni za jednu sličnu akciju u nogometnom svijetu, ali bilo bi lijepo kad bi i drugi klubovi htjeli ili mogli krenuti ovakvim putem. Vjerujemo da će i navijači plavih prepoznati humanitarni karakter ove akcije.

Football news:

Кад Cadiz returned to La Liga after 14 years
Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay