Croatia

'Fond HZMO-a zaradio 51 milijun kuna na Gorenju 
i HUP-u Zagreb'

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje prepoznat je po isplatama mirovina, a manje je poznato da u svom sustavu ima i ozbiljan investicijski fond u kojem su trenutačno dionice vrijedne gotovo 1,3 milijarde kuna. Kapitalnim fondom upravlja Hrvatsko mirovinsko investicijsko društvo, HMID, čije su se dvije investicije ove godine pokazale vrlo lukrativnima.

Gorenje Kinezi kupili Prodaja Gorenja donijela prinos od 100 posto fondu PBZ Croatia Osiguranje

Tako su na ulaganjima u dionice HUP-a Zagreb, koji je Anđelko Leko nedavno prodao Adris grupi, te na slovenskom Gorenju, koje je preuzela kineska kompanija, ostvarili dodatne prihode veće od 51 milijun kuna.

Turbulentna godina

Točnije, na dionicama hotelijerske kuće HUP Zagreb društvo je ostvarilo 136 posto rasta, odnosno 34,5 milijuna kuna prihoda, od čega 20,4 milijuna kuna kapitalne dobiti. Podsjetimo, Leko je svoje hotelsko carstvo prodao kompaniji koju vodi Ante Vlahović čime se rovinjski Adris ozbiljno približio najvećoj turističkoj kompaniji na domaćem tržištu, Valamaru, te zauzeo hotelsko tržište u Zagrebu. Dioničarima je ponuđeno 3969 kuna po dionici u javnoj ponudi, a sama se transakcija procjenjuje na gotovo 150 milijuna eura. Preuzimanje Gorenja, za koje je kineski Hisense ponudio čak 12 eura po dionici, dvostruko višu cijenu od one kojom se dionicom trgovalo, HMID-u je donijelo oko 17 milijuna kuna. Kapitalni fond, naime, ima oko 1,4 posto udjela u slovenskom proizvođaču bijele tehnike koji je prošlu godinu imao više od 1,2 milijarde eura prihoda.

Konobar Tržište rada Od 25 tisuća zaposlenih – 21,5 tisuća pronašlo posao u sezoni

– Za nama je vrlo turbulentna godina, ponajprije izazvana krizom u Agrokoru koja se odrazila na cijelo tržište kapitala. Mi smo unatoč izazovima ostvarili visoke prinose i imamo pravo biti zadovoljni izvrsnim rezultatima Kapitalnog fonda i HMID-a. Cilj nam je daljnje jačanje uloge HMID-a, proširenje portfelja ulaganja i diverzifikacija portfelja što će se definirati i u sklopu mirovinske reforme – rekao je Josip Aladrović, prvi čovjek mirovinskog osiguranja.

Prošlu godinu Kapitalni je fond imao prinos od 5,3 posto čime je uvećao svoju imovinu za 65,4 milijuna kuna. Osnovani su još 1999. godine s početnom vrijednošću od imovine 384 milijuna kuna. Od početka rada HMID je povećao vrijednost imovine Kapitalnog fonda za 923,9 milijuna kuna ostvarivši prinos od početka rada od 249,8 posto. Time je prosječni godišnji prinos od početka rada iznosio 8,5 posto. Tijekom gotovo 19 godina rada isplatili su 166 milijuna kuna dividende.

KOLIKO DOBIVATE Otkrivamo koliko će vam dana radnog staža HZMO upisati za 5000 kuna honorara

Osim u Hrvatsku, fond ulaže u zemlje središnje Europe pri čemu se u Hrvatsku plasira 61,5 posto imovine Fonda. Druga zemlja po udjelu u imovini Fonda je Slovenija s 14,1 posto, potom Rumunjska sa 6,3 posto pa Austrija sa 6,1 posto.

Industrijski sektor

Gotovo pola dionica iz fonda dolazi iz industrijskog sektora, a u dionice turističkih kompanija plasirano je oko 10 posto imovine. Kapitalni fond ima značajne pozicije u Valamaru, gdje trenutačno ima nerealiziranu dobit veću od 64 milijuna kuna, u slovenskom osiguravatelju Triglavu na čijoj je dionici nerealizirana dobit veća od 56 milijuna kuna. U Rumunjskoj i Austriji fond ima nerealizirane dobiti više od 100 milijuna kuna te je dugogodišnji dioničar kompanija poput Mayer Melnhofa, jednog od najvećih europskih proizvođača ambalaže, Palfingera, svjetskog lidera u proizvodnji kranova, te primjerice velikih energetskih kompanija u Rumunjskoj poput Romgaza i OMV Petroma koji već godinama isplaćuju dividende od gotovo 10 posto godišnje.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Preuzimanje Gorenja za koje je kineski Hisense ponudio dvostruko višu cijenu od one kojom se dionicom trgovalo, HMID-u je donijelo oko 17 milijuna kuna

1 / 10

1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

razvoj županija OKRUGLI STOL Oko 80 posto javnih investicija financirano je iz EU fondova Prijedlog EK-a Hrvatska bi mogla izgubiti šest posto novca iz fondova EU

Football news:

Kike Setien: Barcelona didn't play a great match. Espanyol played well in defense
Andujar Oliver on deletions: Fati went too far in the foot, and the foul on the Peak was even more dangerous, perhaps
Atalanta extended the winning streak to 11 matches, beating Sampdoria-2:0
Milner played his 536th game in the Premier League and was ranked in the top 5 of the League in games played
Barca midfielder Fati is removed in the Derby with Espanyol. He spent 5 minutes on the field
Suarez scored 195 goals for Barcelona and finished third in the club's top scorer list
Daniele de Rossi: People call Messi cowardly, but they are afraid to ask their wives for a remote control from the TV