Croatia

Glavni tajnik NATO-a: 'Rusija što prije treba početi poštivati odredbe sporazuma'

Stoltenberg je rekao da su Sjedinjene Države "spremne razmotriti svoje povlačenje iz sporazuma ako Rusija čim prije počne poštovati odredbe sporazuma".

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Foto: HUSEYIN ALDEMIR/REUTERS/PIXSELL

SAD je spreman razmotriti svoju odluku o povlačenju iz sporazuma Otvoreno nebo ako Rusija počne provoditi sporazum, izjavio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i istaknuo da je NATO privržen očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja te da sve potpisnice sporazuma moraju u potpunosti ispunjavati svoje obveze.

Stoltenberg je za petak popodne sazvao hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici država članica NATO-a, nakon što su Sjedinjene Države najavile da će izići iz sporazuma Otvoreno nebo za šest mjeseci.

"Mi smo čvrsto predani očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja. Slažemo se da sve države potpisnice sporazuma Otvoreno nebo moraju u potpunosti ispuniti svoje obveze. Svi saveznici u NATO-u u potpunosti su suglasni sa svim odredbama toga sporazuma", izjavio je Stoltenberg nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu.

United States President Donald J. Trump Speaks About Vaccine Developments
United States President Donald J. Trump Speaks About Vaccine Developments
Sporazum 'Otvoreno nebo' NATO sazvao hitan sastanak: Trump najavio povlačenje iz sporazuma optužujući Ruse

Stoltenberg je rekao da su Sjedinjene Države "spremne razmotriti svoje povlačenje iz sporazuma ako Rusija čim prije počne poštovati odredbe sporazuma".

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992. a stupio je na snagu 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i on omogućava izvođenje opservacijskih letova iznad teritorija zemalja potpisnica. Sporazum pridonosi transparentnosti što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegova stupanja na snagu zabilježeno je preko 1500 opservacijskih letova. Potpisnice sporazuma su gotove sve članice NATO-a, među njima i Hrvatska, te još nekoliko zemalja izvan saveza, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Gruziju.

Stoltenberg u izjavi nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća ističe da Rusija "već dugo nameće ograničenja letova iznad Kalinjingrada i u blizini granice s Gruzijom".

"Selektivna provedba sporazuma od strane Rusije potkopava sporazum Otvoreno nebo", rekao je glavni tajnik.

Već neko vrijeme Rusija i Sjedinjene Države se međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao naznačiti da namjerava izići iz sporazuma.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija opetovano krši odredbe sporazuma i da će se Sjedinjene Države i formalno povući iz njega za šest mjeseci. Nakon toga je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao za petak  sastanak Sjevernoatlantskog vijeća.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Levchenko about dinner in a restaurant in Amsterdam: you put the Plates on a tray yourself, the distance with the waiter is 1.5 m
Ex-Moscow midfielder Krunich: In Europe, everything looks beautiful, but this is not quite true. There is no soul there, but Russia has one
Kiknadze says that he is a club. But the club is a team, and the rest is transient. Boris Ignatiev about the CEO of Loco
Inter is ready to sell Icardi to PSG for 55-60 million euros. In Paris, he is offered a salary of 10 million a year
Leipzig completely annihilated Mainz
Barcelona are Interested in 18-year-old midfielder Herta Samardzic
Mainz on Werner's hat-trick: Klopp, can you finally take him in?