Croatia

IZ BRITANSKE VLADE PROCURILI DOKUMENTI O 'ARMAGEDONU' KOJI BI MOGAO ZADESITI OTOK Luka Dover propada za 24 sata, ostajemo bez hrane, lijekova, goriva

Novinari britanskog Sunday Timesa tvrde da su se dokopali službenog vladinog dokumenta u kojima se opisuju scenariji izlaska Britanije iz Europske unije bez postizanja trgovinskog dogovora s Bruxellesom. Iz kabineta Therese May u ponedjeljak su demantirali cijelu priču, što je potpuno razumljivo jer sam sadržaj tog dokumenta je, blago rečeno, katastrofičan.

Scenarij Brexita bez dogovora s Bruxellesom do 29. ožujka 2019. godine navodno potpisuju visoki vladini dužnosnici. Oni upozoravaju na tri moguća raspleta događaja, a baš nijedan ne zvuči pozitivno. Najbolji mogući scenarij su nazvali 'umjerenim', drugi je 'ozbiljan', a treći je nazvan - 'armagedon'.

U izvještaju stoji da čak i po drugom najgorem scenariju, dakle 'ozbiljnom', Britaniji prijeti ekonomska i socijalna katastrofa. Luka Dover propala bi u samo 24 sata, a cijela država bi ostala bez hrane i lijekova u roku samo dva tjedna.

- Pripadnici RAF-a (Kraljevskog zrakoplovstva) morali bi lijekove transportirati u najudaljenije kutove naše zemlje. Nažalost, ni to ne bi dugo trajalo budući da bi brzo ostali bez goriva - rekao je izvor iz britanske vlade za Times.

Ministar za Brexit David Davis potvrdio je da se vodila rasprava o scenarijima u slučaju da se ne postigne dogovor, ali je naglasio da nitko nije spominjao 'armagedon'.

Ipak, u Britaniji ne skrivaju zabrinutost zbog realne mogućnosti da dogovor propadne i da bogate zemlje EU odbiju trgovati s Britancima ili da se u boljem slučaju promet uspori.

- Mi smo u potpunosti ovisni o trgovanju s Europom. Ako se taj posao uspori, onda smo najebal* - rekao je neimenovani dužnosnik iz britanske vlade.

Ministar unutarnjih poslova Sajid Javid je rekao da su izvještaji koji je Sunday Times objavio 'histerični' i da ni u najgoroj noćnoj mori ne može smisliti 'armagedon' scenarij.

- Uvjeren sam da ćemo postići dogovor s Bruxellesom, ali isto tako se pripremamo na mogućnost da taj dogovor propadne.

Football news:

Кад Cadiz returned to La Liga after 14 years
Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay