Croatia

Iz MUP-a poručili građanima: ‘Za posao od doma morate se sigurnosno pripremiti’

Ministarstvo unutarnjih poslova RH u utorak je objavilo Europolove savjete za poslodavce i zaposlenike o sigurnom radu od kuće na internetu, u aktualnoj situaciji epidemije koronavirusa, upozorivši da se za posao od doma ne mora ‘skockati, ali se mora sigurnosno pripremiti.

Europolovi savjeti za siguran rad na daljinu

Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj i brojne mjere i Odluke koje su donijete natjerala je mnoge poslodavce da razmotre različite scenarije poslovanja i organizacije rada svojih zaposlenika od doma. Ne morate se ‘skockati’ i odjenuti košulju i kravatu, ali svakako preporučujemo  Europolove savjete za poslodavce i zaposlenike o sigurnom radu od kuće na internetu u ovo vrijeme, priopćeno je večeras iz MUP-a RH.

Savjeti i preporuke za poslovne subjekte

Poslovnim subjektima preporučuje se da ‘uspostave jasan postupak u slučaju sigurnosnih incidenata’.

‘Provedite upotrebu multifaktorske provjere autentičnosti te primijenite mjere poput šifriranja tvrdog diska, vremenskih ograničenja neaktivnosti, jake provjere autentičnosti… Svakako povećajte nadzor sigurnosti i povećajte svijest osoblja o rizicima rada na daljinu. Redovito ažurirajte operativne sustave i aplikacije uređaja – to će pomoći u smanjenju rizika od kibernetičkog kriminala u kojem se iskorištavaju ranjivosti za koje nema zakrpa’, preporuke su poslodavcima.

Savjeti i preporuke  za zaposlenike

Zaposlenicima se preporučuje korištenje samo uređaja i softvera koji tvrtka stavlja na raspolaganje, kao i stvaranje snažne lozinke.
‘Budite na oprezu i pazite na sumnjive aktivnosti i zahtjeve, posebno one financijske prirode. Prije nego što započnete rad na daljinu, upoznajte se sa službenim uređajima, pravilima i postupcima. Izbjegavajte davanje osobnih podataka. Povežite se s korporativnom mrežom samo putem korporativnog VPN-a’, navode iz MUP-a.
Također ‘ne dopustite članovima obitelji pristup vašim radnim uređajima. Zaključajte ih ili isključite kada nisu pod nadzorom’.
‘Ako je korištenje osobnog uređaja jedina opcija, provjerite jesu li operativni sustav i softver ažurirani, uključujući antivirusni/antimalware program i je li veza zaštićena putem VPN-a koji je odobrila vaša tvrtka’, stoji u preporukama za siguran rad od kuće.

Komentiraj

Football news:

FIFA on punishing players for gestures in memory of George Floyd: it is Necessary to use common sense and take into account the context
Alba about Messi: His enthusiasm after his return is infectious for Barca
Brown on Sancho: Manchester United need a combination of talent and excitement. So it was with Ronaldo
Schalke did not buy Todibo from Barca for 25 million euros
Jurgen Klopp: Liverpool are still not Champions. We need to work hard
Lorenzo Pellegrini-Totti's heir and the new king of assists. It revives the role of playmaker under the striker
5 players and 2 coaches of Barca got sick with coronavirus. There were no symptoms (RAC1)