Croatia

NAPAD JNA NA VINKOVCE KEMIJSKIM ORUŽJEM: ‘Sve je bilo u sivo-bijeloj paučini…’

ugradu.info

Vinkova훾ko podru훾je i do dana큄njeg je dana 1991. godine 탑estoko granatirano. No, 24. rujna zrakoplovi JNA napadaju centar Vinkovaca, a uz kazetne i fosforne bombe kori큄teni su i projektili s kemijskim oru탑jem (otrovnim plinovima). Bolnica pred kojom je tako휃er eksplodirala bomba, preselila je u podzemna skloni큄ta, gra휃ani su se posakrivali gdje su stigli, a vinkova훾ke su ulice opustjele…

JNA bez milosti

Jedan od slabije obra휃enih datuma Domovinskog rata jest upravo ovaj dana큄nji, kada je JNA 1991. pokazala da ne훶e birati sredstva kako bi porazila Hrvate.

Nedostatnost informacija upotpunjuje se samo sje훶anjima sudionika, od kojih jedan nu큄tarski branitelj I. D. govori:

“Ne mogu se osvrnuti iza sebe, a ne vidjeti sve upleteno u sivo-bijelu pau훾inu. 힋to je ona bila i odakle tamo ba큄 na podru훾ju koje je bilo granatirano danju i no훶u? Kada bih ulovio ne큄to vremena i oti큄ao Dodge-om pomo훶i do roditelja, bili bi to trenuci odmora i u탑ivanja u juhi moje mame i razgovoru s ocem! Sje훶am se kao danas kada sam do큄ao ku훶i jedan dan쪻elevizor je bio uga큄en, no radio je bio upaljen i 훾ulo se priop훶enje sa njega iz Plive, u vezi pau훾ine koja je vjerojatno donesena na analizu stru훾njacima koji su bili uposleni u tom divu. Glasilo je kratko i jasno:

Plivino priop훶enje iz 1991.

‘Priop훶enje za javnost! Stru훾njaci Plive su uzeli na analizu tvari koje su prikupljene na podru훾ju koje je granatirano svaki dan i na koje su bacani bojni otrovi, u vidu pau훾ine. Molimo pu훾anstvo neka bude na oprezu jer se radi o 탑iv훾anim bojnim otrovima, 훾iju krajnju formulu su napravili stru훾njaci Jugoslavenske narodne armije. Potpuni sastav nam je nepoznat, no iz korijena molekula znamo da je u pitanju vrlo kancerogena i otrovna tvar. Izbjegavajte kontakte sa njom i poku큄ajte evakuirati sve 탑itelje onih mjesta koja su tretirana ovim bojnim otrovom’.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Zidane on ISCO's words: it's ambition. Everyone wants to play
Bartomeu about VAR: In the match against Real Madrid, a non-existent penalty was awarded. We need fair football
Ian Wright: it's a Pity Ozil isn't playing, but Arteta's tenacity is admired
Josep Bartomeu: it was Important to start a new era for Barca with Messi. The Interests of the club are above all
Spider-man is a Barcelona fan. Tom Holland photographed in a Catalan t-shirt
Neymar made the world team of 5 players. There is no goalkeeper in it
Zidane on Barca's reaction after Classico: Real Madrid are focused on their goals. I don't mind talking