Croatia

Obožavamo Bruxelles koji nas proglašava najbjednijima

Za sutrašnji broj napisao sam kratak osvrt na podatak iz istraživanja bruxelleskog Instituta Bruegel – Hrvatska je na vrhu ljestvice zemalja u Europi po neimaštini te 25 posto Hrvata koji bi ostali bez posla ne bi moglo preživjeti dva mjeseca.

MILAN IVKOŠIĆ Kad hvali onaj koji je s vlasti srastao kao korov sa zemljom

Taj neveseli postotak zaslužuje veću pozornost. Mediji su istraživanje dočekali s katastrofičnim naslovima – “Na pragu bijede: 400.000 građana bez ikakvih rezervi za život! Što nam donosi jesen?”, “Hrvati pred ponorom siromaštva” itd. Takvih naslova u samostalnoj Hrvatskoj nikad nismo imali, pa ni u vrijeme rata kad je Hrvatska mnogo trošila na obranu zemlje i hranila stotine tisuća izbjeglica. Mogli bismo ići još dalje u povijest – ni u komunizmu nismo nikad bili “na pragu bijede” i “pred ponorom siromaštva”.

Ako devedesete godine “otpišemo” kao vrijeme rata i oporavka od agresije, možemo reći da su zemlju u ovakvo stanje dovele vlasti poslije Tuđmanove smrti. Što su to radili Račan, Sanader, Milanović i Plenković te su od ove lijepe i potencijalno bogate zemlje učinili sirotana?

Po mome mišljenju najveća je nevolja Hrvatske što je pretvorena u koloniju moćnih zemalja Europske unije. Do 2000. godine nijedna banka ili velika državna tvrtka nisu bile u većinskom stranom vlasništvu premda je rasprodaja Hrvatske počela u vrijeme premijera Mateše i nastavila se još dvadeset godina. Izgubili smo financijsku i gospodarsku samostalnost.

Gospodarstvo kreditiraju banke koje su prešle u strano vlasništvo i koje daju zajmove pod uvjetima višestruko nepovoljnijim nego u svojim matičnim zemljama. Proizvodnje diktira uvozni lobi, strancima je prepuštena i sva trgovina, a Hrvatska se nije poput Mađarske, Poljske , Češke... izborila za to da strani trgovački lanci na policama imaju većinu domaće robe. Prodane su i velike državne tvrtke – Pliva, Ina, telekomunikacije... Od tri najveće nacionalne televizije hrvatska je samo jedna... Nedavno smo čitali kako su stranci našli načina da se dokopaju izvora voda premda još postoji zabrana da vode prijeđu u strane ruke.

Tako se iz Hrvatske iznose milijardski profiti umjesto da ostanu hrvatski i da služe reinvestiranju. Svojedobno sam iznio ovu konstrukciju – Hrvatsku kao samostalnu državu nitko nije želio, no kad je već stvorena, kao da joj je netko moćan u Europi poručio – bit ćeš država, ali nećeš biti hrvatska. Ta se poruka i obistinila. S vremenom smo siromašili, a na gospodarskim i drugim ljestvicama pretekle su nas i zemlje koje su nam dugo bile pojam siromaštva, kao što su Bugarska i Rumunjska. Možda je bit ovisnosti Hrvatske o svojim gazdama u Europi svojedobno najbolje izrazio saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac rekavši kako Hrvatska od članstva u EU nema nikakve koristi te kako je Plenković bruxelleski projekt i kako se “odrekao svog vlastitog identiteta u korist pravde jačega, on je Hrvatsku zaklinjanjem u EU i mainstream stavio u podređeni položaj, a onog časa kad je to učinio došlo je do izražaja to da su mu važnije upute iz Bruxellesa i položaj tamo nego stvarni interesi hrvatskoga naroda”.

Prva sjednica Hrvatskoga sabora nastavljena predstavljanjem nove Vlade RH
Prva sjednica Hrvatskoga sabora nastavljena predstavljanjem nove Vlade RH
MILAN IVKOŠIĆ Ljevičarima su puna usta slobode, a desničari se više smiju i bolje seksaju

No upute iz Bruxellesa jednako su bile važne i drugim premijerima u posljednjih dvadeset godina. U ta dva desetljeća Hrvatska je kao kolonija siromašila te se po neimaštini po spomenutom istraživanju našla na prvom mjestu. To ne treba čuditi – stotine tisuća radnika ima bijedne plaće, minimalac je sramotno mali, ima ljudi koji rade, a ne primaju plaću, teško je uopće zamisliti kako stotine tisuća umirovljenika mogu preživjeti od mizerne mirovine, a ponižavajuće je i žalosno da u školama ima djece koja gladuju... Istraživanje kaže da četvrtina Hrvata ne bi dva mjeseca mogla preživjeti kad bi izgubili posao, ali teško preživi i kad ga ima.

A prežive uvelike se zadužujući i ne znajući hoće li dug ikada moći vratiti. Jedan mi ekonomist reče – kad bi novac koji strani profiteri iznose iz Hrvatske ostajao u zemlji i poslužio za nova ulaganja i širenje proizvodnje, Hrvatska bi bila druga zemlja.

 Ali ovako ostaje žrtva podaništva Bruxellesu koji simbolizira europsko porobljavanje Hrvatske zbog kojeg smo najsiromašniji u EU, što pokazuje istraživanje Instituta baš iz Bruxellesa. Koji je to mazohizam – u našu bijedu upire prstom njezin tvorac kojeg obožavamo.

Football news:

Lewandowski scored in the 1st round of the Bundesliga in 7 seasons and repeated the championship record
Gnabry scored a hat-trick against Schalke
Lewandowski scored for Schalke in their 10th Bundesliga game in a row. This is a League record
Gnabry scored the fastest goal in 18 years in the opening match of the Bundesliga
Manchester United have agreed a 5-year contract with Telles. It remains to be agreed with Porto
Sane made his debut for Bayern
Ronaldo posted a photo with the award for the best scorer from IFFHS: Happy to win 🇵 🇹 🇮 🇹 😀 💪 🏼