Croatia

Otpisivanje poreza i doprinosa onima kojima je zabranjen rad?

Vrdoljak: Država mora naći model financiranja svojih potreba u par mjeseci bez očekivanja da ga napuni realni sektor

Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/7

Premijer Andrej Plenković u Banskim je dvorima okupio koalicijske partnere kako bi im prezentirao novi, travanjski paket mjera za gospodarstvo pogođeno pandemijom koronavirusa, za koji je ranije kazao kako će biti „robustan i sveobuhvatan". Ministar financija Zdravko Marić novinarima uoči sastanka nije bio spreman detaljnije izložiti Vladine planove, no šef HNS-a Ivan Vrdoljak poručuje kako očekuje otpis svih davanja tvrtkama kojima je zbog mjera Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu privremeno onemogućen rad. Iz HNS-a su i ranije govorili kako je nepošteno od onih kojima je zabranjen rad očekivati da plaćaju poreze i doprinose, uz ocjenu da je pristup ministra financija previše birokratski. Nešto slično Vrdoljak je i ponovio.

Hamed Bangoura
Hamed Bangoura
ALTERNATIVA 101: 'Resetom' ekonomije deblokiralo bi se milijun građana; dugove bi otkupila država, a u njih bi uložili mirovinci

- Otpis davanja je neupitan onima kojima je zabranjen rad, ako ti je zabranjen rad ne možeš stvoriti ni minus. To je neupitno i mislim da će u tom smjeru ići mjere - kazao je Vrdoljak uoči koalicijskog sastanka, koji je do zaključenja ovog izdanja još trajao. Šef HNS-a očekuje pomoć i za one koji u uvjetima epidemije rade, ali kapacitetima smanjenim za 10, 20 ili 30 posto. Treba vidjeti, kaže, kojim će se mjerama njima osigurati likvidnost.

- Danas nije vrijeme za činovnike, nego za ozbiljne odluke - odgovorio je na pitanje o ukidanju parafiskalnih nameta koje zagovara dio ministara, uz nemale otpore po pojedinim resorima.

- Država mora, u onoj mjeri u kojoj smanjuje investicije, smanjiti svoju potrošnju te naći model kako ne računati na veliko financiranje iz realnog sektora. Znači, mora se naći model financiranja državnih potreba u sljedećih nekoliko mjeseci bez očekivanja da će ga napuniti realni sektor - kazao je Vrdoljak.

Ivan Vrdoljak
Ivan Vrdoljak
IVAN VRDOLJAK: 'Otpis davanja je neupitan onima kojima je zabranjen rad'

Zdravko Marić, s druge strane, upozorava da se iz državne blagajne financira i zdravstveni sustav, kojemu ovih dana plješćemo i pjevamo pjesme s balkona. Uz to, država je i sudionik u gospodarstvu, kroz potrošnju, plaće itd. pa je, ističe ministar financija, mjere nužno dobro izbalansirati.

- Ne možemo zanemarivati jedan na račun drugog sektora - poručuje Marić, koji najavljuje da će idućih dana uz novi paket gospodarskih mjera prezentirati i projekcije državnih prihoda u narednim mjesecima. Na novinarsko pitanje o potencijalnom gubitku države od 1,5 milijardi kuna zbog slabije naplate PDV-a, uzvratio je kako bi "bilo sjajno da pad bude samo toliki". Očekivani značajan pad prihodne strane proračuna znači da će se likvidnost morati nadoknađivati kroz druge izvore, a Marić osim zaduženja spominje i snažniju aktivaciju državne imovine. O travanjskom paketu mjera kazao je da će njihov fokus i dalje biti osiguravanje likvidnosti i očuvanje radnih mjesta.

Football news:

Southampton have extended their contract with coach Hasenhuttle until 2024
Moratti on Lautaro at Inter: you Can't keep someone who wants to leave
I almost got kicked out of the Institute of physical education for Pasternak's poems, I slept on the floor at Dmitrieva's, I filmed the USSR-USA final. Tells Yuri Rost
Chelsea offers to introduce 9 substitutions in the Premier League
FIFA on punishing players for gestures in memory of George Floyd: it is Necessary to use common sense and take into account the context
Alba about Messi: His enthusiasm after his return is infectious for Barca
Brown on Sancho: Manchester United need a combination of talent and excitement. So it was with Ronaldo