Croatia

OVO JE UVOD ZA PUTOVANJE ČOVJEKA NA MARS: Iz NASA-e javljaju kako je na Mjesecu otkriveno nešto što bi moglo promijeniti povijest!

Foto: Flickr

Na Mjesecu nema teku훶e vode kao na Zemlji, no znanstvenici su u ponedjeljak objavili da je voda na tom Zemljinom satelitu u훾estalija nego se ranije vjerovalo jer su molekule vode zato훾ene u mineralima na povr큄ini, a potencijalno i u zale휃enim dijelovima u njegovom vje훾no sjenovitom dijelu.

Ve훶 je istra탑ivanje od prije jedanaest godina pretpostavilo da je voda u malim koli훾inama relativno ra큄irena na Mjesecu, a skupina znanstvenika sad je izvijestila o prvoj nesumnjivoj detekciji molekula vode na povr큄ini tog svemirskog tijela.

U isto vrijeme druga skupina je objavila da je na Mjesecu gotovo 40 tisu훶a kvadratnih kilometara vje훾nih sjena u kojima se potencijalno nalaze sakrivene zalihe vode u obliku leda.

Relativno bogata prisutnost vode na Mjesecu mogla bi biti va탑na za budu훶e misije astronauta i robota koji 훶e vaditi i koristiti vodu za pi훶e ili kao sastojak goriva.

Tim predvo휃en s Casey Honniball iz NASA-inog centra u Marylandu detektirao je molekule vode na povr큄ini Mjeseca zato훾ene u prirodnom staklu i u drugim naslagama.

Ranija istra탑ivanja nisu mogla to훾no odrediti radili li se doista o vodi ili o srodnom hidroksilu, no nova metoda je jednozna훾no pokazala da je rije훾 o vodi.

얦nogi misle da je detektiran led, a to nije istina. To su samo molekule vode, toliko odvojene da se ne spajaju u led ili teku훶u vodu, rekla je Honniball.

Drugo istra탑ivanje, tako휃er objavljeno u znanstvenom 훾asopisu Nature Astronomy, usredoto훾ilo se na takozvane 엋ladne zamke na mjesecu, podru훾ja koja su u vje훾noj sjeni i gdje su temperature ispod -163 stupnja Celzija. Tamo je dovoljno hladno da zamrznuta voda mo탑e pre탑ivjeti milijarde godina.

Koriste훶i podatke NASA-ine letjelice Lunar Reconnaissance Orbiter, znanstvenici predvo휃eni Paulom Hayneom sa sveu훾ili큄ta iz Colorada detektirali su desetke milijardi malih sjena, ne ve훶ih od kovanica. Ve훶ina ih je locirana u polarnim regijama.

얧a큄e istra탑ivanje je pokazalo da velik broj ranije nepoznatih regija na Mjesecu mo탑da sadr탑ava zale휃enu vodu, kazao je Hayne.

얧a큄i rezultati sugeriraju da je voda mo탑da puno ra큄irenija u polarnim regijama Mjeseca nego 큄to se ranije vjerovalo, zbog 훾ega bi joj se lak큄e moglo pristupiti, izvla훾iti ju i analizirati.

NASA planira povratak astronauta na Mjesec, a ta se misija smatra uvodom za putovanje 훾ovjeka na Mars. Pristupi vodi na Zemljinom satelitu pomogli bi u tom pothvatu.

얰oda nije ograni훾ena samo na polarnu regiju. Puno je ra큄irenija nego 큄to smo vjerovali, naglasila je Honniball.

Jo큄 uvijek se ne zna kako je voda stigla na Mjesec.

얪odrijetlo vode na Mjesecu je jedno od onih velikih pitanja na koje poku큄avamo prona훶i odgovor kroz ovo i druga istra탑ivanja, rekao je Hayne, dodav큄i kako se sumnja na komete, asteroide i druge solarne 훾estice, kao i solarne vjetrove, pa i sam Mjesec.

Hayne dodaje da 훶e shva훶anje o podrijetlu vode na Mjesecu otkriti i kako je ona zavr큄ila na Zemlji, 큄to je tako휃er jedno od otvorenih pitanja u znanosti.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Salzburg scored 8 goals in the Austrian League match. Game with Lokomotiv on Tuesday
Juve have not won any of their three Serie A matches without Ronaldo
Scott Micromini: Pogba is misunderstood. This is an amazing player, his failures fanned
Andrea Pirlo: Ronaldo is an additional advantage, but Juve must play their own football without him
Inzaghi on the draw with Juve: we Could have won if Benevento had been smarter on the counterattack
Milner about VAR: We need a serious discussion. I feel that I have cooled down to the game in its current state
Flick about 3:1 with Stuttgart: we Understand that for such a game we will not get awards for beauty, but Bayern achieves results