Croatia

Oživljavanje kod srčanog zastoja: Kako pružiti pomoć, a pritom se zaštititi od koronavirusa

Bez obzira na pandemiju COVID-19, kardiovaskularne bolesti nisu nestale. U Hrvatskoj i dalje svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje.

Okrugli stol povodom Svjetskog dana srca
Okrugli stol povodom Svjetskog dana srca
Okrugli stol Večernjeg lista U Hrvatskoj je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti 43,7, a u razvijenim zemljama 30 posto

Upravo je zato vrlo važno pridržavati se novih privremenih smjernica te zaštititi sebe i druge, upozoravaju iz Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i Hrvatskog kardiološkog društva, u suradnji sa studentskom udrugom StEPP. Europsko vijeće za reanimaciju izradilo je nove privremene smjernice o postupku oživljavanja za laike u vrijeme pandemije COVID-19.

Prema tim smjernica,a potrebno je:

- Osoba koja pruža postupak oživljavanja treba staviti masku na lice.

- Provjeriti reagira li osoba na podražaj na način da ju protresemo ili glasno dozovemo.

- Disanje osobe više nećemo provjeravati na način da ju slušamo tako što uho prislonimo ustima unesrećenog, već ćemo sam gledati njezin prsni koš i zaključiti pogledom pomiče li se gore-dolje, odnosno je li došlo do prestanka disanja ili ne.

Huawei
Huawei
PROMO Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade

- Pozvat ćemo hitnu pomoć čim primijetimo da ne postoje znakovi disanja.

- Prije no što započnemo ručnu masažu prsnog koša, važno je da unesrećenoj osobi usta pokrijemo komadom tkanine ili maskom kako bismo spriječili potencijalnu infekciju koronavirusom u trenutku otvaranja dišnog puta osobe koja je doživjela srčani zastoj.

- Nećemo unesrećenom davati umjetno disanje usta na usta, već ćemo izvesti isključivo ručnu masažu prsnog koša.

Nakon pružanja postupka oživljavanja, osoba koja je pružala oživljavanje treba u što kraćem roku oprati ruke, dezinficirati ih, a u međuvremenu izbjegavati rukama dodirivati sluznicu nosa i očiju te usta.

Nove privremene smjernice Europskog vijeća za reanimaciju odnose se na osobe koje imaju potvrđen koronavirus ili postoji sumnja da bi isti mogle imati.

Farmakol Kardiopip
Farmakol Kardiopip
PROMO Znanstveno dokazano: Nedovoljan unos namirnica bogatih flavonoidima povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja i demencije!

Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1 do 2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obav-ljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

- Iako su u zadnjih nekoliko mjeseci u središtu medijskog, ali i svakodnevnog životnog diskursa teme vezane za novi koronavirus SARS-CoV-2 i bolest COVID-19, ne smijemo zaboraviti ni na druge bolesti i prevenciju istih. Kardiovaskularni bolesnici jedna su od najugroženijih skupina građana za obolijevanje od bolesti s najtežim posljedicama. Kardiovaskularne su bolesti i dalje prisutne, i dalje najviše građana umire upravo od tih bolesti, stoga moramo biti ustrajni u borbi protiv rizičnih ponašanja kao što su pušenje, prekomjerna tjelesna težina i tjelesna neaktivnost – ističe Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.

Uz poštovanje novih smjernica o kardiopulmonalnom oživljavanju, Zaklada Hrvatska kuća srca podsjeća javnost i na besplatan online kalkulator kardiovaskularnog rizika jer se zna da su upravo kardiovaskularni bolesnici visokorizični za bolest COVID-19.

Opet dokazano Osobe koje preskaču doručak imaju znatno veću šansu za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti

- Zaklada „Hrvatska kuća srca“, u sklopu projekta Čuvari srca, pokrenula je kalkulator kardiovaskularnog rizika – www.kvkalkulator.cuvarisrca.hr – koji s nekoliko koraka može ukazati građanima imaju li rizik od kardiovaskularnih bolesti. Posebna je prednost ovog kalkulatora što se sve može obaviti online, bez nepotrebnog izlaganja dodatnom riziku od novog koronavirusa i bolesti COVID-19 - izjavio je akademik Davor Miličić.,

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Football news:

Thomas Tuchel: If both legs were intact, you could have seen my 40-meter sprint
PSG saved Tuchel's pet: Choupo-moting got everyone for free, managed not to score from a centimetre, and now pulled Paris to the semi-finals of the Champions League
Gian Piero Gasperini: The worst part is that we were so close. I can only thank the guys
Neymar was the player of the match Atalanta-PSG. He gave an assist
ПС PSG suffered through the entire quarter-final and turned it over in 149 seconds. Lifted the Italian curse and went so far in the Champions League for the first time in 25 years
ПС PSG's pain was transformed into happiness: in three minutes, the suffering stars turned into celebrating kings
The club from Italy won't win the Champions League for the 10th year in a row. This is an anti-record