Croatia

Predsjednica zbog vlastitih interesa podržava ugrožavanje demokracije

Političke elite otuđile su se od naroda… Politika mora izići iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želi… Moj je čvrsti stav da se mora poštovati volja naroda, a građani su ovim potpisima očito pokazali da žele promjene, da se na neki način malo i protrese politički život u Hrvatskoj i političke elite.

Gornji citati ne pripadaju Željki Markić, njihov autor nije biskup Vlado Košić niti su plod anonimnog autora na nekom od desničarskih portala. Ovo su - sasvim sigurno to svi znate - dijelovi izjava predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja se nalazi u Osijeku, gdje je proteklih dana, kako se to službeno kaže, “privremeno izmješten Ured predsjednice Republike”. Nećemo podsjećati na sve ranije izjave gospođe Grabar-Kitarović, a našlo bi se svega, međutim, nikada do sada nije tako snažno zajahala na valu populizma kao tijekom vikenda u Slavoniji. Očito ljuta na premijera Andreja Plenkovića, koji je odbacio njezinu namjeru organiziranja sjednice Vlade posvećene demografiji, popustila je pod vlastitim karakterom i stala uz desne radikale iz Narod odlučuje i njihovih referendumskih inicijativa, koje su dubinski nedemokratske i usmjerene protiv manjina u Hrvatskoj.

Ako uskoro ne razjasni što je mislila, značit će da su na jednoj strani vlast i opozicija, velika većina ustavnopravnih stručnjaka, politologa, medija i nevladinih udruga, koji upozoravaju na malignu inicijativu Narod odlučuje, a na drugoj je Grabar-Kitarović kao isturena predstavnica desnih populista.

Naravno, iza svega stoji njezina namjera osvajanja drugog predsjedničkog mandata. Gledano pragmatično, to što radi ima logike jer za nju bi bilo suludo podržavati Plenkovićevu Vladu, koja iritira čak i HDZ-ove birače, a tri četvrtine građana smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Utoliko je distanciranje razumljivo, ali nipošto ne možemo imati razumijevanja kada predsjednica Republike zbog vlastitih interesa podržava ugrožavanje demokracije.

Što tek reći o objašnjenju da se drži preporuka Venecijanske komisije, a to znači da se ne miješa u referendume. Predsjednička funkcija podrazumijeva zaštitu Ustava i čuvanje stabilnosti u državi, pa koji je onda smisao te funkcije ako osoba koja treba štititi Ustav i stabilnost izbjegava progovoriti o referendumskoj inicijativi, koja bi da uspije izazvala dramatične političke posljedice? Referiranje na ovakve teme je posao predsjednika, a ne selfieji pred ogradom Bijele kuće ili u dresu NK Osijek, što je napravila netom nakon svoje izjave protiv otuđenih političkih elita.

Bit će da je stvar u nečem drugom. Kolinda Grabar-Kitarović nije govorila o desničarskom referendumu, ali odredila se jeste.

Jer, ima neka tajna veza između nje i Željke Markić. Predsjednica je odlučila i prošle jeseni biti pokroviteljica obrazovne konferencije koju su organizirali Markić i inicijativa U ime obitelji, unatoč skandalu iz 2016. zbog predavanja Zvonka Rumboldta s Medicinskog fakulteta u Splitu, koji je tvrdio da rodni identitet nije znanstveno utemeljen pojam i pritom se pozivao na istraživanja ekstremno konzervativnih instituta iz Amerike, dok su sudionici konferencije žestoko kritizirali pobačaj i liberalne tendencije u obrazovanju.

Unatoč svemu, ona je tih dana stala iza Ž. Markić, iako su nešto ranije iz U ime obitelji najavili pokretanje referenduma kojim birači iz redova nacionalnih manjina više ne bi mogli birati svoje zastupnike, a krenuli su u operaciju rušenja ratifikacije Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama.

Čemu onda iznenađenje kada KGK ovih dana pruža podršku ekipi iz inicijative Narod odlučuje, a četiri njezina savjetnika s Pantovčaka izjavljuju da su stavili potpise za referendum. Uz nepopularnu Vladu i Plenkovića koji, unatoč svim slalomima, predstavlja aberaciju unutar HDZ-ova mentalnog sklopa, Grabar-Kitarović profilira se u ikonu desnog biračkog spektra u Hrvatskoj. Umjesto da bude braniteljica hrvatskog Ustava, ona zastupa “narod” i lupa po “političkim elitama”. Nitko ne spori da su poželjne određene promjene izbornog sustava - Jutarnji ih je eksplicitno podržao u uredničkom komentaru - ali podržati Narod odlučuje opasan je populizam. Koji će se sigurno svidjeti mnogim biračima jer ispada da se predsjednica suprotstavlja odnarođenim elitama i pokušava popraviti situaciju, a zapravo postupcima inicira duboku krizu.

Ovo ne znači da na Pantovčaku trebaju izigravati fikuse. Pred kraj mandata Ivo Josipović je najavljivao ustavne promjene kojima je želio reformirati izborni sustav ako pobijedi na izborima. Najavio je decentralizaciju Hrvatske, s regijama koje bi dobivale novca, ponudio novi izborni model u kojem bi birači birali polovicu zastupnika po većinskom sistemu, a drugu polovicu sa stranačkih lista, ali uz preferencijalno glasovanje, kao i da bi građani s 10.000 potpisa mogli staviti neku točku na dnevni red Sabora bez obzira na stav zastupnika. Njezin prethodnik nikada nije nasrtao na temeljne ustavne vrijednosti, dok je Grabar-Kitarović, nažalost, prešla tu granicu kad je zbog drugog predsjedničkog mandata podržala desničarski referendum.

Football news:

Avangard congratulated Zenit with the title: it's Time to match and take the Gagarin Cup
Coach of Orenburg Pro 0:1 with Rubin: Morally devastated, could have drawn
Kike Setien: Griezmann played a great match, understood Messi well, scored a great goal. We changed something
Barca President on the Real Madrid match: VAR always favours one team. I have an unpleasant feeling
Faty scored the 9,000 th goal in the history of Barcelona
Griezmann scored in La Liga for the first time since February with a pass from Messi
Suarez came out on the 3rd place in the list of the best Barca Goalscorers in history