logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

SAD SE DOGOVORIO S TALIBANIMA O SMANJENJU NASILJA Grlić-Radman: 'Eventulano povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirat će se sa SAD-om'

MUENCHEN - Sjedinjene Države postigle su dogovor o smanjenju nasilja s talibanima što bi moglo dovesti do povlačenja američkih postrojbi iz Afganistana, rekao je u petak visoki dužnosnik američke administracije.

Taj dužnosnik je na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu najavio da sedmodnevno razdoblje deeskalacije tek treba početi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper sastali su se u Muenchenu s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem.

S Pompeom je u petak na marginama konferencije razgovarao i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je novinarima kasnije rekao da će se eventualno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirati sa SAD-om.

"To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u", istaknuo je.

I premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Čakovcu kako odluka o povlačenju hrvatskih vojnika može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu.

"Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske“, rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneri.

Vijest o dogovoru s talibanima objavljena je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da postoje "veliki izgledi" za postizanje dogovora s talibanima o smanjenju američkih postrojbi u Afganistanu.

Trumpu, koji je više puta obećao zaustaviti "beskrajne ratove", to bi bio važan adut u traženju drugog mandata u studenom ove godine.

Themes
ICO