Croatia

Tomislav Stojak: Zagreb treba manji broj četvrti i mjesnih odbora

Treba se krenuti u promjene ustroja Grada Zagreba, pogotovo smanjivanja broja gradskih četvrti i mjesnih odbora, te smanjenja broja vijećnika koji se biraju na izborima u Zagrebu

Zagreb: Gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS) održao je konferenciju za medije
Zagreb: Gradski zastupnik Tomislav Stojak (HNS) održao je konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/4

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak pozdravio je namjeru Vlade da izmjenama zakona smanji broj dužnosnika u županijama, općinama i gradovima, apelirajući da se paralelno s time krene u promjene ustroja Grada Zagreba jer je to preduvjet da bi bio učinkovitiji. Stojak je na konferenciji za novinare ocijenio da je namjera Vlade "nešto što je jako dobro", te predstavlja prvi korak u pokušaju smanjivanja velikog broja "potpuno nepotrebnih funkcija" koje se biraju na lokalnim izborima.

Tomislav Tomašević, Zagreb je naš
Tomislav Tomašević, Zagreb je naš
Tomislav Tomašević: 'Nije normalno da u šest godina imamo peti požar u C.I.O.S.-u'

Upozorio je da taj dobar pokušaj neće donijeti očekivane rezultate i bit će besmislen ako se istovremeno ne krene u promjene ustroja Grada Zagreba, pogotovo smanjivanja broja gradskih četvrti i mjesnih odbora, te smanjenja broja vijećnika koji se biraju na izborima u Zagrebu, "a nemaju gotovo nikakvu ulogu u razvoju grada". Ističe da je to preduvjet da bi se građane uključilo u odlučivanje, a grad bio učinkovitiji i da bi se novcem bolje upravljal, a dodaje da Prema podacima Ministarstva uprave postoji oko 8600 raznih dužnosnika koji se biraju na lokalnim razinama, a s planiranim smanjenjem od 20 posto bilo bi ih oko 6500. U Zagrebu na svakim lokalnim izborima na razini Gradske skupštine, gradskih četvrti i mjesnih odbora biramo više od 1600 ljudi, kaže.

Zagreb: Renato Petek održao je konferenciju za medije
Zagreb: Renato Petek održao je konferenciju za medije
Nema socijalne ravnoteže Petek: Zakon o obnovi Zagreba i okolice nije cjelovit

Gradske četvrti za svoje projekte na godišnjoj razini imaju 700 milijuna kuna, a puno toga se ne realizira kako je planirano. Oko 30 milijuna kuna se godišnje isplaćuju samo za naknade vijećnicima na razinama mjesnih odbora i četvrti, a preustrojem bi se, naglašava, postigle velike uštede.

- Ustroj mjesne samouprave Zagreba u ovakvom obliku, s 218 mjesnih odbora, 17 gradskih četvrti glomazan je i nepotreban, troše se ogromni novci koji se mogu pametnije utrošiti - poručio je Stojak koji procjenjuje da bi se preustrojem u prvom koraku uštedilo oko sedam milijuna kuna.

Zagreb: Anka Mrak Taritaš o posljedicama nedavnih poplava u Zagrebu
Zagreb: Anka Mrak Taritaš o posljedicama nedavnih poplava u Zagrebu
IZNIJELA STAJALIŠTE Mrak Taritaš Stožer nazvala 'čudnovatim kljunašem': Mora hitno pod kontrolu Sabora

- Apeliram ne samo na Vladu, već i na Gradsku skupštinu, Gradsku upravu i većinu u Skupštini da paralelno s promjenom na nacionalnoj razini, s izmjenama Statuta Grada Zagreba, svih onih odluka koje reguliraju izbor svih članova vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, da krenemo u ozbiljnu javnu raspravu - rekao je.

Pozvao je kolege u Skupštini, "koji su sada i u Saboru, da kao što su glasni oko obnove Zagreba, budu glasni i oko izmjena statuta Zagreba".

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

It's time to learn the names of new Borussia heroes. Now there are 17-year-old boys making goals
Paulo Fonseca: it's Important to bring Smalling back to Roma. We have only 3 Central defenders
Arteta about 2:1 with West ham: Arsenal made life difficult for themselves with losses, but they fought and believed in victory
Palace midfielder Townsend: Could have beaten Manchester United with a bigger difference. We had moments
Philippe Coutinho: I am motivated and I want to work hard to make everything work out well on the pitch
Torres on Chelsea: I Thought I could remain a top player, but I was unstable. Although there were enough successes
Neville on the broken penalty against Manchester United: an Absolute disgrace