Croatia

Trump opet šokira javnost: Ne priznaje poraz, ali spominje kandidaturu na idućim izborima

Donald Trump, svakog dana sve izoliraniji u svom nastojanju da ospori pobjedu Joea Bidena, sada otvoreno spominje mogućnost kandidature na predsjedničkim izborima 2024.

Nakon uvođenja novih mjera pust granični prijelaz u Slavonskom Brodu
Nakon uvođenja novih mjera pust granični prijelaz u Slavonskom Brodu
NOVA PRAVILA Hrvatski državljani iz BiH ne mogu u Hrvatsku bez negativnog testa na koronu

"Bile su to četiri nevjerojatne godine. Pokušavamo dobiti još četiri. U protivnom, vidimo se za četiri godine", rekao je u utorak navečer na božićnom domjenku u Bijeloj kući.

Događaj kojemu su nazočili čelnici republikanske stranke, nije bio otvoren za novinare, ali je nešto kasnije počeo kružiti video njegova govora.

Gotovo mjesec dana nakon izbora 3. studenog Donald Trump i dalje ne želi priznati poraz u utrci s Joeom Bidenom.

Zatvoren u Bijeloj kući, ograničio je svoje pojavljivanje u javnosti u najvećoj mogućoj mjeri, svodeći svoju predsjedničku komunikaciju na ljutite tvitove o navodnoj izbornoj prijevari za koju nema konkretnih dokaza. 

VIDEO Trump i Melania napali medije: “Kako je moguće da jadni mediji proglase tko je pobjednik?”

"U ovoj fazi nismo vidjeli prijevare u razmjerima koji bi mogli utjecati na izborni rezultat", istaknuo je u utorak ministar pravosuđa Bill Barr. Njegove riječi imaju to veću važnost što je taj 70-godišnji ultrakonzervativac među predsjednikovim najbližim suradnicima.

U tom neobičnom ozračju, gdje novi predsjednik priprema svoj tim a sadašnji, sve osamljeniji, iznosi teorije urote, Washington beskrajno špekulira.

NBC prenosi da je Trump sa suradnicima razgovarao o mogućnosti da 20. siječnja, na dan kada Joe Biden bude polagao prisegu, kojoj on neće nazočiti, najavi kandidaturu za izbore 2024.

Bivši poduzetnik kaže da je pomalo praznovjeran. Godine 2017. predao je kandidaturu za izbore 2020. već 20. siječnja, kada je preuzeo dužnost.

KOLAPS U PROMETU VIDEO Snijeg blokirao Hrvatsku: Potpuni kaos na A1, HAK izdao upozorenje

Vjeran svojoj sklonosti provokaciji, mogao bi također iskoristiti priliku i upotrijebiti svoj omiljeni recept i organizirati drugi događaj u isto vrijeme.

Najava kandidature za 2024. svakako bi mu omogućila da nakratko bude u središtu događanja. No nailazit će na mnoge zapreke.

Već 20. siječnja bit će "bivši predsjednik", pa će se strah koji ulijeva republikanskim zastupnicima i medijska pozornost koju uživa, i za kojom silno žudi, uvelike smanjiti.

Kao što redovito podsjeća na Twitteru, Donald Trump ipak nije pretrpio velik poraz na biralištima kao što su mu neki predviđali i može se pohvaliti solidnom biračkom bazom.

Brojanje glasova se nastavlja, ali jedno je sigurno: izlaznost je na ovim izborima bila nezapamćena. Joe Biden je osvojio više od 81 milijun glasova, što je rekord. No Donald Trump je prešao granicu od 74 milijuna glasova, što je isto rekordan broj.

'Mali' nametnik Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah

No analiza u postotnim bodovima je takva da se Donald Trump, koji se uvijek ruga "gubitnicima", nema baš čime pohvaliti: sada je pao ispod 47 posto osvojenih glasova birača.

Ni najmanje nije sigurno da će on biti kandidat na izborima 2024. Nekretninski magnat, kako sam priznaje, radi po instinktu. Višegodišnje strateško planiranje nipošto mu nije jača strana.

U načelu, ništa ga ne sprječava da ponovo okuša sreću za četiri godine. Američki ustav ne dopušta više od dvaju mandata, ali dva koja nisu uzastopna sasvim su moguća.

To je uspjelo samo Groveru Clevelandu krajem 19. st. Izabran je bio 1884., poražen 1888. i ponovo izabran 1892. U povijesnim udžbenicima se spominje kao 22. i 24. američki predsjednik.

Grover Cleveland je na početku drugog mandata imao 56 godina, a Donald Trump bi imao 78.

Football news:

Shalimov about Miranchuk: Atalanta is an ideal team for him. Don't go anywhere
Agent about Wendel in Zenit: A risky deal, may not be justified
Shevchenko about Ukraine at Euro 2020: Goal-minimum-exit from the group
Tottenham are Interested in Southampton's top scorer Ings. He has 7 goals in 13 Premier League games
Midfielder Loko Berkovskiy focuses on de Bruyne: I give passes more often, I don't hit many goals, but I draw conclusions
Ex-coach Genoa Nicola took charge of Torino
Lampard on 8th place Chelsea: I can handle the pressure