logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

U potrazi za 'eliksirom mladosti': ugledni znanstvenici u Splitu raspravljali možemo li zaustaviti starenje, evo njihovog recepta za dugovječnost koji definitivno vrijedi poslušati

Prvi dvodnevni međunarodni summit o ekobiologiji „Ekobiologija: zašto i što?“, koji je u Splitu okupio preko sto svjetski znanstvenika i stručnjaka iz cijelog svijeta, polučio je uspjeh.

Ističu to i Walter Gilbert, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1980. godine, renomirani američki biokemičar, fizičar i molekularni biolog, kao i Errol Friedberg, američki molekularni biolog, dobitnik niza nagrada za svoj znanstveni istraživački rad, među kojima i nagrade za istraživanje raka 2007. godine, te Jean-Noël Thorel, utemeljitelj grupacije NAOS koji je skovao pojam "ekobiologije".

Radi se naime o pojmu koji s jedne strane obuhvaća biološko starenje i bolest, a s druge okolinu i društvene aktivnosti kao izvore rizika.

Upravo je starenje bila i glavna tema brojnih predavanja, okruglih stolova koji su u organizaciji Mediteranskog instituta za istraživanje života - MediLS i NAOS grupe, održani na splitskim Mejama, u zgradi MediLS-a i Vile Dalmacije.

- Prezadovoljan sam summitom i dolaskom mojim dragih prijatelje i suradnika iz cijelog svijeta. A da smo pogodili temu konferencije govori i akreditacije čak 40 stranih novinara – otkrio nam je Miroslav Radman, osnivač i znanstveni direktor MedILS-a, hrvatski biolog i član Francuske akademije znanosti, Europske akademije znanosti i umjetnosti, Europske akademije znanosti i umjetnosti, Svjetske akademije znanosti i Europske organizacije za molekularnu biologiju, istaknuvši:

- Starenje nije bolest, ali je uzrok svih danas neizlječivih bolesti, kako degenerativnih, tako i raka. Naravno da je osnovna tema starenje kože, ali sve što naučimo fundamentalno o starenju kože bit će važno za razumijevanje starenja organizma.

Da li se može usporiti starenje za sada nije ispitivano na ljudima, no mnogo svjetskih stručnjaka radi i na tom procesu, budući je starenje, "potrošnja" organizama uzrok svih danas još uvijek neizlječivih bolesti.

- Poanta je da ljudi žive zdravijim životima, da budu aktivni i fizički i mentalno. Nemojte odustati od života već se uvijek bavite nečim – poručio je "nobelovac" Gilbert, koji se u 86-godini života, još pomalo bavi istraživanjima, ponekad predaje, no izuzetno je aktivan u umjetnosti.

Svakodnevno stvara umjetnička djela, koja naravno i izlaže javnosti. Još jedan od priznatih stručnjaka Peter Karran, čija je specijalizacija rak kože, savjetovao je:

- Nije preporučljivo dugo izlaganje suncu, trebamo se izlagati sunčevim zrakama u malim količinama jer je to dobro, donosi nam određene dobiti, no ne smijemo pretjerivati. I uvijek koristiti zaštitne kreme sa visokim faktorom zaštite. Broj oboljelih se smanjuje, jer se puno radi na prevenciji i edukaciji. S tim moramo nastaviti.

Uz navedene stručnjake, sudionici međunarodnog summita su još i Ariel Lindner, Jean-Claude Weill, Régis De Celosets, Idriss Aberkane i Zdravko Radman. Svi oni surađuju u posebnim istraživanjima proučavanja starenje ljudske kože te traženju molekule koje usporavaju, sprečavaju ili uklanjaju starenje kože.

A "ricet" za dugovječnost možda se krije u riječima 81-godišnjeg Errola Friedberga:

- Nemojte da vam u starosti bude dosadno. Aktivirajte mozak...

Themes
ICO