Croatia

Umjetnošću se borimo protiv predrasuda

Malo koja udruga u Hrvatskoj ispada iz okvira kao što je to slučaj s Crnim mambama. U ratu su kao postrojba u sklopu Druge gardijske brigade Gromovi sudjelovali u najtežim bitkama, a danas se bore protiv predrasuda, pri čemu im je oružje umjetnost. Okupljaju branitelje i mlade umjetnike te organiziraju izložbe, a nedavno je, primjerice, jedna održana u dvorcu Veliki tabor.

Bandić na memorijalu Odao počast braniteljima pa označio početak biciklističke utrke Kustošija – Medvedgrad

Projekt samo raste

– Želimo javnosti predstaviti branitelje umjetnike i srušiti fame koje vladaju, poput one da mi samo sjedimo u kafićima – objašnjava tajnik udruge Anđelko Vižintin koji je trenutačno na štakama jer se ozlijedio pomažući nakon potresa, kada su, baš kao u ratu, Crne mambe bile na prvoj crti “bojišnice”.

Udruga je projekt “Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda” pokrenula prije pet godina, a dosad je održano 20-ak izložbi. I nije slučajno što okuplja branitelje, umjetnike i mlade jer su, ističu, sve tri skupine u sličnom položaju u društvu, gurnute na marginu.

– Prijatelji me znaju pitati kako mogu raditi s braniteljima. Takvima kažem da dođu na izložbu pa tek onda donose mišljenje – ističe magistra kiparstva Alana Kajfež, koja je sudjelovala na šest izložbi, a uključila se i u oslikavanje bolnice u Zaboku.

Zagreb: Tomo Medved i Zdravka Bušić održali konferenciju za medije
Zagreb: Tomo Medved i Zdravka Bušić održali konferenciju za medije
tomo medved 'HDZ će nastaviti raditi za dobrobit branitelja, primarni cilj ostaje pronalazak nestalih osoba'

Da bi neki student izlagao s braniteljima, mora proći “strašni sud” profesora Enesa Quiena, koji za sebe kaže da je izbornik poput Ćire Blaževića, prima samo najbolje. I on je sa 102. zagrebačkom brigadom prošao mnoga ratišta, a danas je počasni član udruge.

– Nije mi bilo teško organizirati izložbe umjetnika branitelja jer ih sve poznajem. Izabrao sam njih 25 i tako je počelo. Pronašao sam i one koji su izgubili život u ratu. Jedan je Domagoj Gabrić, apsolvent Akademije likovnih umjetnosti koji je poginuo 1991., a drugi Krešimir Boras, Šibenčanin školovan u Francuskoj, poginuo 1995. u Oluji – prisjeća se doc. dr. sc. Enes Quien. Kasnije su u projekt uključeni i mladi, a ni njih mu nije bilo teško odabrati jer je većini bio profesor.

Otvorenje izlozbe Heroji ulice u organizaciji projekta Helping animals i Udruge Merida. Osim razgledanja izlozbe posjetitelji su mogli vidjeti kako radi Centar za obuku sluzbenih pasa Policijske akademije i kako ulicni pas postaje policijski.
Otvorenje izlozbe Heroji ulice u organizaciji projekta Helping animals i Udruge Merida. Osim razgledanja izlozbe posjetitelji su mogli vidjeti kako radi Centar za obuku sluzbenih pasa Policijske akademije i kako ulicni pas postaje policijski.
U MOČVARI FOTO Pogledajte izložbu 'Heroji ulice' i kako ulični pas postaje policijski

– Svake nam je godine izložba sve bolja jer nam dolazi svježa krv i otvara zanimljive svjetove u skulpturi, grafici i slikarstvu. Postavili smo dobre temelje, naša biljka raste i jednog dana pretvorit će se u baobab – tumači Quien. Na njegov se poziv umjetničkom vodstvu Mambi pridružio i kipar Marin Marinić, također dragovoljac, a surađivala su s udrugom i brojna poznata imena, poput Zoltana Novaka, Vatroslava Kuliša, Davorina Radića…

– Većina studenata i ne zna da su im profesori bili branitelji – dodaje Davor Gorupić Ris, spiritus movens Crnih mambi.

Terapijske radionice

Jedino što im nedostaje, govore, jest malo veća potpora institucija.

Zagrebačka katedrala bez oba dva tornja
Zagrebačka katedrala bez oba dva tornja
dokumentarac na HTV-u Kratki film pruža jedinstven pogled na obnovu ranjene katedrale nakon potresa

– Svi radimo pro bono, često i o svom trošku, a sljedeći nam je korak da se otvorimo prema inozemstvu. Naše izložbe bi se bez problema mogle održati u New Yorku ili Londonu – kaže Quien te dodaje da su i prodajne jer je udruga osnovana da se pomogne braniteljima, pogotovo onima koji loše žive i bore se s raznim bolestima. Zbog toga su pokrenuli i radionice art-terapije na kojima branitelji slikaju i kipare rješavajući se tako trauma.

Football news:

World champion-1970 Tostao: Only a hybrid of Ronaldo and Messi can be compared to Pele
Diego Simeone: real get more penalties because of VAR, because they attack more
Wolves again among the top (above Arsenal and Tottenham): include superpowers in the second half, do not carry iron and recover using NASA technology
Nemanja MATIC: There is a great camaraderie at Manchester United. It will be an honor to achieve a lot with this team
17 - year-old Liverpool forward Elliott has signed a professional contract
Inter scored an 18-year-old refugee. In 2016, he sailed to Sicily from Africa on a rubber boat
General Director of the banner of Labor about the player who was hit by lightning: the Dynamics of recovery is positive,it will play