Croatia

UŽIVO Nacionalni stožer: U posljednjih 24 sata zabilježeno je 86 novih slučaja

Najviše slučajeva koronavirusa od početka pandemije zabilježeno je u Gradu Zagrebu, potom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Stožer RH: U Hrvatskoj 92 nova slučajeva zaraze
Stožer RH: U Hrvatskoj 92 nova slučajeva zaraze

Foto: Ado Buljubasic/PIXSELL

U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 86 novih slučajeva koronavirusa. Aktivnih slučajeva je 1190. Na respiratoru je 6 bolesnika. U posljednjih 24 sata nema preminulih. 

Pula: Prikazana vježba oživljavanja povodom svjetskog dana oživljavanja
Pula: Prikazana vježba oživljavanja povodom svjetskog dana oživljavanja
NOVE PRIVREMENE SMJERNICE Oživljavanje kod srčanog zastoja: Kako pružiti pomoć, a pritom se zaštititi od koronavirusa

- Od današnjih pozitivnih je najveći broj je iz samoizolacije. Oni nisu bili u mogućnosti širiti virus - kazao je ministar Beroš. 

Kazao je da moli građane za strpljenje i za samodisciplinu, te se zahvalio svima koji svojim primjerom pokazuju na to kako se treba ponašati. 

Upitan o različitim brojkama između Stožera i istarskog stožera, Krunoslav Capak kazao je da oni svakodnevno dobivaju informacije o oboljelima putem platforme u koju podatke unose laboratoriji. 

- Od četvrtka nama se dogodilo da laboratorij iz Istarske županije iz tehničkih razloga nisu prijavljivali brojke. Otkrili smo to u nedjelju - kazao je Capak. Naveo je kako će uskladiti te brojke, te kako u tih četiri dana bilo zabilježeno 34 bolesnika. 

Ista situacija dogodila se i u Primorsko-goranskoj županiji. 

- Oni su odmah izvijestili o pogrešci, te smo naveli brojke iz posljednja dva dana u današnje brojke - kazao je Capak. 

O veledrogerijama

- To je problem koji traje desetljećima. Ova Vlada je odgovorna i danas smo se dogovorili za sastanak s veledrogerijama za ponedjeljak, potom i u srijedu - kazao je Beroš i kazao da pacijenti ne moraju biti zabrinuti. 

- Ovi dugovi ne rastu posljednjih šest mjeseci. Oni rastu već godinama. Čeka nas ozbiljna reforma zdravstvenog sustava kako bi on bio održiv. Kao odgovorni ljudi, pokušat ćemo naći razumni kompromis - rekao je Beroš i kazao da je danas predočio premijeru Andreju Plenkoviću neka moguća rješenja. 

Na pitanje o tome da se štičenici domova žale da su u zatvore i da bi voljeli vidjeti članove svoje obitelji, Capak je rekao da o tome promišljaju svakodnevno jer nema zdravlja bez psihičkog zdravlja. 

- Postoji razlika od doma do doma. Neki domovi imaju svoj vrt i tamo bi bilo moguće organizirati susret. Ali u nekim slučajevima čim izađete iz doma odmah ste na ulici i odmah ste u opasnosti da dođete u kontakt s osobom koja prolazi ulicom - naveo je Božinović i rekao kako im je cilj ne ugroziti ničije zdravlje. 

Podsjećamo, Stožer je jučer proširio odluku o obveznom nošenju maski. Prvobitno, nošenje maski bilo je obvezno za zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, putnike, vozače i ostale zaposlenike u javnom prijevozu, kupce i zaposlenike u trgovinama te zaposlenike u ugostiteljskim objektima. Proširenjem te odluke to vrijedi i za sve druge institucije u kojima se okuplja i zadržava veći broj ljudi te se odnosi i na stranke, i na zaposlenike tih institucija.

  • penelopea021:

    ... prikaži još!ta ujutro na raportu, sa deset puta vise pacijenata od njih, obicnim radnim danom. A njima trebaju kamere, limuzine, osiguranja, i nosaci torba, dok se dokotrljaju reci sta nista, mlatiti praznu slamu i izostajati sa svoga radnoga mjesta svaki dan? . Ajmo mars na posao stoko, to su samo mediji morali objaviti kao usputnu vijest, radi informacije gradjana, a vi morate biti na svome radnome mjestu, a ne pozirati po medijima svaki dan ne radeci nista.

Football news:

Monaco acquired defender Disasi from Reims for 13 million euros
Juve showed the guest uniform for the 2020/21 season
Chernyshenko about Euro 2020 in St. Petersburg: Despite the postponement, the organizers will keep the fanzones and trophy tour of the European Cup
Jesus used to eat too much fast food and want to shoot himself because of bad matches. Then I hired a personal trainer
David Silva's Father: The son loves Serie A and says he can play there until he is 40
Alexis Sanchez: I really wanted to stay at Inter. I found a family here
Emil Heskey: Salah should have moved to another club if Liverpool had not taken the Premier League