logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

Vojni pilot: Vjerojatnost za pronalazak se smanjuje, ali to nije razlog za odustajanje

Daljina uočavanja bilo kakvog objekta na vodenim površinama ovisi o vidljivosti, stanju mora (visini valova) i najviše o opremi koju koristite u potrazi, kazao je pukovnik.

Bourbon Rhode
Bourbon Rhode
Foto: bourbonoffshore.com

Pogledajte galeriju 1/3

Unatoč svim naporima uloženim u potragu za nestalim pomorcima, Bourbon Offshore je prekinuo aktivnu potragu, ali će nastaviti aktivno motriti sporno područje.  Aeronautičar, vojni pilot i nastavnik letenja Robert Ribarić objašnjava kako smanjenje vjerojatnosti da pronađu pomorce, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, nije razlog za odustajanje.

Andrej Morozov
Andrej Morozov
Potresni iskaz pomorca Kako sam preživio havariju broda Bourbon Rhode

Moje iskustvo potrage je prilično skromno osobito kada se radi o potrazi ovako velikih razmjera a i nisu mi dostupne sve informacije pa se ne usuđujem špekulirati. Na žalost, svakim danom koji protekne u potrazi za unesrećenima, vjerojatnost za pronalazak se smanjuje. No to nikako nije razlog za odustajanje od potrage. Bar za sada. Postoje razne procjene, ali i činjenice oko toga koliko dugo čovjek može preživjeti u tako ekstremnim uvjetima a što se razlikuje od slučaja do slučaja (kakav je splav, čime je opremljen, kolike su zalihe hrane i vode, vanjska temperatura…). Obzirom da nemam ove podatke, teško je komentirati da li i koliko dugo treba nastaviti potragu. Za ovo zaista nisam dovoljno stručan- kazao je pukovnik Ribarić za Morski.hr.

Dino Miškić
Dino Miškić
POTRAGA ZA NESTALIMA Pomorac: Atlantik je toliko golem! Ali dajemo sve od sebe

Ribarić je objasnio kako splav nije baš lako pronaći, a da uočavanje najviše ovisi o visini valova.

- Daljina uočavanja bilo kakvog objekta na vodenim površinama ovisi o vidljivosti, stanju mora (visini valova) i najviše o opremi koju koristite u potrazi. Kada govorimo o potrazi na otvorenom moru a osobito na oceanu gdje valovi mogu biti izrazito veliki, vrlo je teško uočiti splav bez obzira na “kričavu” boju istoga, dok je uočavanje čovjeka u moru iznimno teško. Razlog tomu su valovi koji mogu “sakriti” traženi objekt u trenutku dok gledate prema njemu i praktički ga ne uočite iako ste mu relativno blizu. Naravno da moderna tehnologija (poput termovizijskih i drugih kamera, satelita i sl.) uvelike olakšava potragu ali ne garantira uspjeh jer se najčešće radi o vrlo velikim površinama koje se pretražuju. Također, kada je u pitanju potraga na otvorenom moru gdje nema kopna ni ikakvih drugih referentnih točaka, još je teža orijentacija osoba koje su u potrazi jer se moraju osloniti isključivo na GPS koordinate što dodatno otežava potragu. Puno je lakše kad u vidokrugu imate bilo kakvo kopno kao referentnu točku- ispričao je za Morski.hr.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Themes
ICO