Croatia

Vozili smo: Prostrani mališan krcat najnovijom tehnologijom nosi pravi Hondin DNK

Honda Jazz “najmanji” je model ovog japanskog proizvo휃a훾a no uskoro 훶e mu tu titulu oduzeti elektri훾na Honda E.

Jazz se proizvodi od 2001. godine, a ovo je njegova 훾etvrta generacija. Od po훾etka proizvodnje ovaj se model mogao opisati jednom re훾enicom: Mali gradski auto prostrane unutra큄njosti.

Ni zadnja generacija nije izuzetak, a dokaz tomu je 큄to je ovaj model ve훶i i 큄iri od prethodnika, no krenimo ispo훾etka.

Prvo 큄to 훶ete primijetiti kod novog Jazza je njegovo “nasmije큄eno lice”, odnosno prednja maska koja izgleda kao da vas uvijek pozdravlja. Naravno, prednjim dijelom dominiraju LED svjetla koja uklju훾uju i automatska duga svjetla, no to je samo dio dugog popisa standardne opreme.

Sli훾an dizajn nastavlja se i straga. Jednostavno re훾eno, Jazz djeluje vrlo kompaktno.

Unutra vlada japanski minimalizam, no i dalje je sve nekako “vedro”. Vrlo je prostrana, a takvom osje훶aju pridonose velike staklene povr큄ine 큄to zna훾i da je i vidljivost izvrsna.

Tu su i dr탑a훾i za 훾a큄e i boce ispred otvora za ventilaciju 큄to zna훾i da va큄e pi훶e ostaje hladno, odnosno toplo. Volan je multifunkcionalan, 큄to zna훾i da je pun raznoraznih “gumbi훶a”. Ni큄ta neobi훾no za automobil krcat najnovijom tehnologijom.

Tipke za upravljanje klimom su izvu훾ene van glavnog ekrana 큄to je svakako plus. Kad smo kod혻glavnog ekrana, on je manjih dimenzija i vrlo skromna izgleda. Ni큄ta 큄to ve훶 nismo navikli od japanaca, no uz nadoplatu mo탑ete dobiti sjajni 8-in훾ni ekran osjetljiv na dodir.혻Koliko je glavni ekran minus toliko je onaj ispred voza훾a plus. Velik i sjajne rezolucije nudi vam sve informacije i opcije tako da vam onaj glavni gotovo i ne treba.

Jazz je jedan od prakti훾nijih automobila u klasi te je pretinaca zaista puno, iako bi mogli biti malo ve훶i, no rije훾 je o gradskom autu.혻 Tu je i nekoliko USB uti훾nica kao i ona od 12 volti.

Honda zaista brine za va큄u sigurnost. Tako u standardnoj opremi dolazi sustav automatskog ko훾enja koji 훶e zaustaviti Jazz onda kada vi ne stignete, kao i sustav koji 훶e vas sigurno dr탑ati u va큄oj traci. Nedostatak je samo 큄to nema parkirne senzore 큄to se o훾ekuje u automobilu ovog cjenovnog ranga.

Prostrana unutra큄njost osjeti se i na stra탑njoj klupi gdje probleme ne bi trebali imati niti vi큄i putnici. Prtlja탑nik je ne큄to ve훶i od prosjeka klase s 380 litara, a ono 큄to fascinira je 1200 litara utovarnog prostora kojeg dobivate prilikom spu큄tanja zadnje stra탑nje klupe.

Prvo 큄to primijetite kada upalite Jazz je – ni큄ta, to훾nije ti큄ina. Jasno, jer rije훾 je o hibridu. Kod kupnje Jazza nemate puno izbora. Osim 큄to dolazi s mno큄tvom standardne opreme, u ponudi je i samo jedan motor. Rije훾 je o 1,5 hibridu kojeg pokre훶e benzinski i elektri훾ni motor ukupne snage 109 “konja”. Do “stotke” mu treba 9,4 sekunde, no ubrzanje do 60 km/h kada koristi bateriju je impresivno. Uvjerljivo 훶ete biti prvi na semaforu, ali i najti큄i.

Samim time Jazz je idealan za “vrludanje” gradskim ulicama – malen, kompaktan i pregledan. Honda tvrdi da je 80 posto gradske vo탑nje mogu훶e odraditi na struju, a na큄 je prosjek na testu bio 5,4 litre na 100 km, s upaljenom klimom.

Mjenja훾 je automatski, bezstupanjski CVT koji zbog svoje ugla휃enosti do izra탑aja dolazi upravo u gradu. Kod ru훾ice mjenja훾a primijetiti 훶ete slovo B koje ne ozna훾ava dodatnu “brzinu” nego “braking” odnosno ko훾enje. Kada odaberete taj mod Jazz 훶e puno intenzivnije koristiti energiju regenerativnog ko훾enja. U praksi, 훾im pustite pedalu gasa automobil 훶e po훾eti naglo usporavati, a baterija 훶e se puniti.

Ono 큄to svakako moramo istaknuti jest autonomna vo탑nja. Drugim rije훾ima, Jazz vozi sam! Na vama je samo da odaberete udaljenost od vozila ispred vas i brzinu na adaptivnom tempomatu, a automobil 훶e sam usporavati, ubrzavati, skretati u zavojima (da, i to) te stati ako za to bude potrebe. Idealno za vo탑nju u gradskoj gu탑vi.

Moramo priznati kako ovaj sustav radi izvrsno i to훾no vas dr탑i u sredini trake, za razliku od ve훶ine ostalih vas samo “bacaju” od jedne crte do druge. Prili훾no impresivno za gradski automobil.

Naravno, sva ova tehnologija i ko큄ta i to 184.110 kuna za ovaj model. Poprili훾na cifra za ovu klasu, ali morate imati naumu da se radi o jednom od tehni훾ki najnaprednijih vozila na tr탑i큄tu op훶enitu.

Specifikacije:
Honda Jazz 1,5 Hybrid 20YM
Paket opreme: Comfort
Motor: hibridni i-MMD (benzin+elektro), 4 cilindra, 1498 ccm3
Pogon: Prednji
Snaga: 109 KS
Okretni moment: 253 Nm
Ubrzanje 0-100: 9,4 sek
Maksimalna brzina: 175 km/h
Mjenja훾: CVT, automatski bezstupanjski
Prosje훾na potro큄nja na testu: 5,4 l/100km
CO2: 82 g/km
Cijena testnog modela: 184.110,00 kuna.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Sharonov joined the coaching staff of Cyprus Paphos
Yuran headed Khabarovsk SKA
Brugge forward Dennis on goal for Zenit: I said that I only score grandees, but it was a joke
PSG defender Kimpembe Pro 1:2 with Manchester United: We can only blame ourselves
Lopetegui Pro 0:0 with Chelsea: Sevilla showed a good team game
Rashford on victory over PSG: Manchester United now have a strong position in the group
Nagelsmann victory over Istanbul: Not fully satisfied with the game Leipzig was fatigue, not the most effective pressure