logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

ŽIVOTNA PRIČA RASPJEVANE ARGENTINKE KOJA JE ODUŠEVILA NASTUPOM U 'VOICEU' 'Do prije dvije godine nisam znala ni riječ hrvatskog...'

U Hrvatsku sam prvi put došla u veljači 2018. godine. Pamtit ću taj dan zauvijek jer sam prvi put kročila na tlo zemlje iz koje dolazi moja obitelj, a pamtit ću i kako je bilo hladno. Poslije su rekli da se radilo o najhladnijem tjednu te zime, u kojem je snijeg osim u Zagrebu pao i na otocima u Primorju i Dalmaciji...

Meni to ništa nije pomagalo: mislila sam da ću poginuti od hladnoće, pogotovo jer sam u Zagreb doputovala iz Buenos Airesa u kojem je tada bilo dvadesetak stupnjeva - kaže Maria Florencia Celani, 31-godišnja Argentinka koja se u “The Voice Hrvatska” natječe u timu Massima Savića.

 

Studira hrvatski

Plavokosa pjevačica zablistala je na audiciji, a u subotu joj je u prvoj emisiji nokauta, u kojoj je otpjevala Oliverovu pjesmu ‘Sreća je tamo gdje si ti’ njen mentor dao još jednu šansu. Nije odmah prošla dalje, nego će morati dati najbolje od sebe u jednoj od narednih emisija nokauta, no ne radi svog pjevanja, nego radi nesavršenog izgovora hrvatskog jezika. No, možda i Massimo bude malo blaži kada dozna da Flora (kako prijatelji u Hrvatskoj zovu Mariju Florenciju), do prije dvije godine na hrvatskom nije znala reći ni ‘dobar dan’.

- Ništa! Ni jednu jedinu riječ nisam znala - kaže djevojka koja svog mentora zove ‘Macimo’, a koja je u Hrvatsku došla radi Studija hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu.

- Htjela sam upoznati zemlju svojih predaka - kaže plavuša čiji je djed Ladislav Vukušić kao iseljenik između dva svjetska rata iz Jablanca kod Senja otišao u Argentinu.

 

- S djedom nikad nisam pričala hrvatski. On i mama su znali tu i tamo izmijeniti neku riječ na hrvatskom, ali ne i sa mnom - kaže Flora koja je u našu zemlju došla preko stipendije Croaticum.

Odrasla je u Patagoniji, glazbom se bavi još od vrtićkih dana, a glazbeno obrazovanje stjecala je u argentinskom Musical Teatheru. Je li joj bilo teško svladati hrvatski?

- Ja mislim da ga još uvijek nisam naučila. Ali, budem - kaže sa smiješkom djevojka koja je još tijekom svog odrastanja poželjela živjeti u Europi.

- Ne znam točno zašto, teško mi je to objasniti, a vjerojatno je jedan od razloga i to što sam i sama podrijetlom Europljanka - govori pjevačica koju su zbog temperamenta i scenskog pokreta prozvali hrvatskom Shakirom.

Poput Shakire

Je li u Hrvatskoj možda već pronašla i svog Piquea, odnosno koja je najveća razlika između njenih argentinskih i hrvatskih udvarača?

 - Ne želim generalizirati, premda sam i sama mislila da će Hrvati biti mnogo zatvoreniji i manje skloni izražavanju osjećaja od Argentinaca. Nema to veze! Sve ovisi od osobe do osobe, svatko je drugačiji - diplomatski kaže Flora koja je čvrsto odlučila ostvariti svoj san i postati pjevačica u Hrvatskoj. Sebe vidi u r&b i pop glazbenom pravcu. Do sada je nastupala u mjuziklima, ali i u Uredu predsjednice Republike Hrvatske.

 

Stigli i roditelji

- Da, lani sam pjevala ‘Lijepu našu’ i ‘Besame Mucho’ na svečanosti dodjele novih ugovora o stipendijama za 37 pripadnika hrvatskog naroda s prebivalištem izvan RH za ljetni semestar akademske godine 2018./2019., u prostorijama Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH u Zagrebu - kaže djevojka koja “The Voice” smatra savršenim mjestom na kojemu može ostvariti glazbenu karijeru i na kojem će moći pokazati svu raskoš svojih talenata, ali i steći dodatna iskustva u radu s medijima.

Nedostaje li joj njena obitelj?

 - Mama i tata su sada u Zagrebu. Došli su ovdje za Novu godinu, a prije toga su putem Skypea, skupa s mojim bratom, pratili moje nastupe u ‘The Voice Hrvatska’ i, naravno, navijali za mene - govori zagrebačka Argentinka koja nakon studija najvjerojatnije planira ostati u Hrvatskoj.

- Vidjet ću kako će se stvari razvijati. Ali, jako mi se sviđa u Hrvatskoj. Zagreb ima jako dobru atmosferu, pogotovo mi se sviđaju ljudi. Uz to, sigurnost je ovdje velika. Možeš što god hoćeš, ne moraš strahovati i ogledati se na sve strane ako izađeš navečer u šetnju. U Argentini nije tako. Ako ideš van, moraš biti u društvu, jer je inače opasno - daje jedan novi pogled na život u Hrvatskoj Maria Florencia Celani.

Themes
ICO