Hungary

26 ezren vesztették el az állásukat augusztusban

Miután újraindult a gazdaság, visszaállt a válság előtti állapot: már-már lehetetlen munkaerőt találni az üres álláshelyekre.

26 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottság augusztusban - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A foglalkoztatottak száma 4 millió 678 ezer fő volt ekkor.

Ha viszont havi adat helyett három havi átlagot nézünk, akkor azt látjuk: június és augusztus között 4 millió 659 ezer fő volt a foglalkoztatottak átlagos létszáma, 12 ezerrel több, mint május és július között, és 40 ezerrel több az egy évvel korábbinál.

A nyers adat szerint ez a legmagasabb foglalkoztatottság, amióta csak mérik, de ezt torzítja, hogy idén már a foglalkoztatottak közé számolják azt a nagyjából 145 ezer embert is, akik a szülés után még nem tértek vissza dolgozni, de van munkahelyük, ahova visszavárják őket. Ha maradtak volna a régi módszertannál, és őket nem számolnánk bele, akkor a 2019. nyári-őszi adatok 3-6 ezer fővel még a mostaninál is jobbak lennének.

Jól látszik a számokon, hogy a magyarországi elsődleges munkaerőpiac húzta fel a foglalkoztatottságot, ott 57 ezerrel többen dolgoznak most, mint tavaly ilyenkor. A Magyarországról dolgozni külföldre átjárók száma 17 ezerrel csökkent egy év alatt, a közmunkásoké pedig gyakorlatilag stagnál, ott 500 fős csökkenést mértek.

Az is egyértelmű, hogy a válság hatásait a legtovább a fiatalok érzik. A 15-24 év közötti korosztályban 10 700-zal dolgoznak kevesebben, mint egy éve. A 25-54 évesek foglalkoztatottsága 21 ezer, az 55-64 éveseké pedig majdnem ugyanennyivel, 19 300 fővel nőtt, vagyis arányaiban az idősek foglalkoztatottsága emelkedett a leginkább.

A munkanélküliség eközben augusztusban 4, június-augusztusi átlagban 4,1 százalék volt. Ez az egy hónappal korábbival pontosan megegyezik, az egy évvel ezelőttinél 0,3 százalékponttal alacsonyabb.

A munkanélküliek 34,6 százaléka már több, mint egy éve nem talált állást, vagyis vagy már a válság előtt sem dolgozott, vagy a járvány első hullámában elvesztette a munkáját és azóta sem talált újat.

Virovácz Péter, az ING elemzője úgy kommentálta a számokat: úgy tűnik, hogy a mostani munkaügyi szabályozási környezet és a munkaerőpiaci súrlódások mellett nem képes tovább bővülni a munkaerőpiaci kínálat.

„A gazdaság tehát robog, de közben a munkáltatók nem képesek betölteni az újonnan létrejövő (és régóta meglévő) üres álláshelyeket, vagyis a Covid-válság előtti munkaerőpiaci állapot kezd visszatérni

 - írta.

Football news:

Dani Alves: If Barcelona thinks they need me, it's a matter of one call. I can still be useful
Lewandowski wants to move to Real Madrid. He will ask Bayern for a transfer (As)
Sarri about the calendar: Football is no longer a sport, but a show from which they are trying to squeeze as much money as possible
Calvert-Lewin is Arsenal's main target for the summer. Lacazette and Nketiah will leave for free
Tuchel about Newcastle: A new contender for the title. The Premier League is the most difficult league in the world, and it is getting more and more difficult
The director of Barca about Dembele and Roberto: They want to stay, but the club has to adjust salaries. This complicates the negotiations
Benzema on the Golden Ball: I have done a lot in the last 3-4 years and I continue to play at a high level