Hungary

51 éves lett az internet, a hely, ahol egy perc alatt is felfoghatatlanul sok minden történik

1969. október 29-én küldték el az első jelet az internet elődjének számító ARPANET-en, de a művelet csak félig minősült sikeresnek. A folyamat egy dolog miatt viszont mégis hangsúlyos: ettől a pillanattól számítjuk a internetes kapcsolat létezését, mely éppen ma 51 esztendős. Az újabb mérföldkő apropóján érdekes statisztikákat mutatunk.

Ma lett 51 éves az internet. A világháló ősének számító ARPANET-en (az amerikai tudományos intézetek közt kialakított számítógép-hálózaton) ugyanis pontosan ennyivel régebben, 1969. október 29-én küldtek el egy számítógépről egy pár betűből álló üzenetet. A feladó a Kaliforniai Egyetem volt, a címzett az 500 kilométerre lévő stanfordi csapat. A szöveg pedig a LOGIN, ám ebből csak a “LO” ment át, a rendszer ezután összeomlott. Ami azonban utána kezdődött, már sokkal fontosabb:

ezt a pillanatot tekintik az internet megszületésének.

A hálózat olyan gyorsan bővült, hogy 1977-re már 100 csomópont között zajlott aktív kapcsolat, 1989-ben már százezren, a kilencvenes évekre pedig egymillióan használták. Utóbbi időpont Magyarország életében is fordulópontot jelentett: 1991-ben mi is csatlakoztunk az internethez, mely még később valódi információs szupersztrádává nőtte ki magát, az olyan hangsúlyos szolgáltatásokról, mint a Facebook vagy a YouTube már nem is beszélve.

Az internet ez irányú változását/fejlődését évek óta követő SocialMediaToday szerint napjainkban minden percben 147 000 új fotó kerül fel a Facebookra, percenként 319 ember regisztrál a Twitterre, minden percben 347 222 új Instagram-történetet (Stories) osztanak meg, a youtuberek pedig minden percben 500 órára elegendő új videót töltenek fel a platformra. Ez természetesen csak egy kis szelete a hálózaton zajló, óriási ütemű (online) kommunikációnak. Íme a többi a Domo segítségével összeállított adathalmazból:

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Suarez passed a negative test for coronavirus and will return to the General group of Atletico tomorrow
Chelsea are ready to sell Ruediger and Tomori in the winter. The German was Interested in Barcelona
Çalhanoğlu for 7 years has scored 18 goals from free-kicks. Only Messi (36) has more players in the top 5 European leagues
Adrien Rabiot: we Didn't celebrate Ronaldo's 750th goal. Now is not the time for parties
Mourinho on Arteta: you have to be a good coach to work at Arsenal. If you're not good , you're not in the club
Ramos is unlikely to play against Sevilla. He can return to the game with Borussia
Neymar urged Messi to move to PSG last summer. He wants Leo to join the club in 2021