Hungary

A kormány teljesen átalakítaná a paksi bővítés felügyeletét

A javaslat értelmében önálló szabályozó szervként működne tovább az Országos Atomenergia Hivatal, amelynek elnökét a miniszterelnök választaná ki, de utána nem lehetne leváltani.

Kivenné a következő kormányok kezéből a paksi bővítés ellenőrzését egy új módosítócsomag, amit kedd éjjel nyújtott be a kormány a parlamentnek. A javaslatot a 444.hu tekintette át. A dokumentum alapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH)

2022-től kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működne tovább.

Az Országos Atomenergia Hivatal a paksi bővítés egyik, talán legfontosabb engedélyező hatósága, ami miatt a hivatal már konfliktusba is keveredett a kormánnyal: a Direkt36 írta meg korábban, hogy az orosz Roszatom már azelőtt megkezdte volna a földmunkákat, hogy a magyar hivatal megvizsgálta volna a terveket. A folyamatot Süli János bővítésért felelős miniszter támogatta, de az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Fichtinger Gyula kockázatosnak tartotta. Fichtinger idén április végén egyébként lemondott a pozíciójáról, a döntést nem indokolta.

A napokban megjelent módosítócsomag értelmében a 444.hu szerint az atomenergiáról szóló törvényből például eltűnne az a mondat is, hogy „az atomenergia biztonságos alkalmazásának irányítása és felügyelete a Kormány feladata”.

A csomag alapján az új hivatal elnökét a miniszterelnök kilenc évre nevezi ki, és egy alkalommal újraválasztható. Az elnök kiválasztásánál nincs szükség pályázat kiírására, csak azt kell figyelembe venni, hogy legyen felsőfokú végzettsége, legalább három év tapasztalata az atomenergia alkalmazásában, továbbá vezetői gyakorlata a közigazgatásban. De van egy másik fontos pont is:

a kinevezés után a miniszterelnök nem válthatja le a hivatal elnökét.

A 444.hu szerint a paksi bővítés hatalmas csúszásban van, legalábbis, ha az eredeti terveket nézzük: 2014-ben a kormány még azt kommunikálta, hogy 2023-ra a két új blokkból az első már termelni fog, de egyelőre az építkezés érdemi része sem kezdődött el. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben találkozott Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, az hangzott el, hogy 2021 őszére várható az OAH által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése, ami az építkezéshez is kell.

Football news:

Southgate on Phillips: Gives a slim midfield and allows you to play effectively in the attack of the four
Christian Eriksen: I won't give up. I want to understand what happened to me
Zinchenko about 2:3 with the Netherlands: It hurts to miss in the last minutes, but this is football
Dumfries about 3:2 with Ukraine: The most beautiful goal of my career, but not my best game
I saw the best Euro match with my own eyes. Ukraine respect for the character, the Netherlands-for the power and class
My mother didn't eat in the evenings because she left everything to us. New England star Calvin Phillips
Wijnaldum celebrated a goal for Ukraine in the style of van Dijk. He has already done so-constantly supports a friend