Hungary

A külügy szerint azért voltak drágák a kínai lélegeztetőgépek, mert sokat rendeltek belőle

Még a tárca szerint is rendhagyó, hogy a mennyiség inkább növelte az árat.

Bangóné Borbély Ildikó július 20-án intézett írásbeli kérdést Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterhez, hogy megtudja, hogy milyen típusú és hány darab lélegeztetőgépet vásárolt a kormány abból a több, mint 300 milliárd forintból, amelyet Menczer Tamás államtitkár egy korábbi nyilatkozatában említett.

Az MSZP képviselője arra is kíváncsi volt, hogy a gépeknek mennyi volt az egységára, milyen szempontok alapján választották ki azokat a cégeket, amelyektől a gépeket beszerezték, illetve hogy a beszerzett gépek közül mennyi van jelenleg a raktárakban, mennyi került kihelyezésre magyarországi kórházakban és mennyi került ezekből külföldre.

"Kérem továbbá Miniszter Úr szíves tájékoztatását arra vonatkozóan, hogy ezeket a 300 milliárd forintért beszerzett gépeket hol tárolják annak érdekében, hogy az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. § (1) bekezdésben foglalt jogommal élve saját magam és képviselőtársaim ezeket a gépeket saját szemünkkel is megtekinthessük" - írta a Bangóné.

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára augusztus 4-én válaszolt.

Az árral kapcsolatban tájékoztatom Tisztelt Képviselő Asszonyt, hogy ebben az esetben szokatlan, de logikus módon a mennyiség nem árcsökkentő, hanem árnövelő hatással bírt. Ez egészen egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy ha valaki többet akart venni, akkor többet kellett fizetnie.”

- írta Sztáray.

Menczer Tamás külügyi államtitkár június 25-én közölte, hogy a Külügyminisztérium száz százalékkal túlteljesítette a lélegeztetőgép-beszerzést, mivel óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért – és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik – több mint 16 ezret rendeltek azért, hogy 10 ezer biztosan beérkezzen. A megrendelt gépek összesen 300 milliárd forintba kerültek az államtitkár szerint.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még aznap a Kormányinfón azt mondta, hogy azokat a gépeket, amikre nincs szükség, könnyen el lehet majd adni, de nem az a mérce, hogy nyerjen rajtuk az állam. Mivel közpénzekről van szó, az elszámolást majd nyilvánosságra fogják hozni.

Szijjártó Péter tíz nappal korábban a parlamentben még azt mondta, 10 ezer lélegeztetőgépet szerzett be Magyarország Kínából a pandémiás helyzet miatt. Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy kalkulált, hogy ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg a járványban, akkor 8 ezer lélegeztetőgépre lesz szükség.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy a járvány elleni védekezési alapba 633 milliárd forintot irányítottak, ebből eddig 480 milliárdot használtak fel. Ebből fedeztek minden egészségügyi beszerzést, így például a maszkok, a védőfelszerelések és a lélegeztetőgépek megvásárlását, vagy a kiskunhalasi járványkórház felépítésének költségeit is. Ez alapján a felhasznált 480 milliárdból, 300 milliárd forintot költöttek el lélegeztetőgépekre.

Football news:

Palace, Brighton and Sheffield want to buy Brewster. Liverpool ask for 25 million pounds
Milan have offered 4 million euros for the striker Bodo-Glimt Gauge. He scored them in the Europa League
Atletico showed a photo of Suarez in three sets of uniforms
Lemar is Interesting to Leipzig
Chelsea midfielder Loftus-cheek is wanted by West ham, Southampton and Aston Villa
Khimki want to sign Mirzov, Djordjevic and Grigalava (RB-Sport)
Barcelona will issue a transfer for desta for 20+5 million euros at the beginning of next week