Hungary

A norvégok szerint Magyarország nem jelenti az EU-nak a koronavírussal kapcsolatos adatokat

Bár sok helyen éppen ismét növekedni kezdett a koronavírusos fertőzések esetszáma, Norvégia a napokban jelentette be, hogy július 15-től több olyan ország előtt is megnyitja a határait, ahol kellően alacsony a transzmissziós ráta. Érdekes módon Magyarország kimaradt a felsorolásból, holott nálunk jó a helyzet.

A norvég álláspont szerint azért döntöttek így, mert a magyar kormány hat hete nem szolgáltat fertőzési adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) számára. Az ügyben részletes tájékoztatást kértünk a külügytől, de csak egy sejtelmes választ kaptunk.

Norvégia június 15-én lazított először a korlátozásokon, akkor az egyes északi országokból érkezők mentesültek a kötelező tíznapos karantén alól, a pénteki bejelentéssel azonban azon EU-s, EGT-s és schengeni övezethez tartozó országok előtt is megnyitották a határaikat, amelyekben egy előre meghatározott feltételrendszer alapján kellő mértékben sikerült visszaszorítani a vírus terjedését. Azt hetek óta tudni lehetett már, hogy a kötelező karantén abban az esetben kikerülhető, ha az utolsó két hétben

A norvég hatóságok nyilvánosságra is hozták, hogy melyek azok az országok, amelyek állampolgárai gond nélkül utazhatnak be, de ennél érdekesebbnek bizonyultak azok az államok, amelyekből beutazva továbbra is szükséges lesz a karantén. Ezek Bulgária, Horvátország, Magyarország, Luxemburg, Portugália és Románia. Az azonban világos, hogy nem minden esetben az az oka a dolognak, hogy az adott ország nem felel meg valamelyik kritériumnak.

A közzétett Excel-táblázat alapján Magyarország a tiltott országok közé tartozik. Hiába látszik ugyanis, hogy az első kritériumnak bőven megfelelnénk – 100 ezer főre mindössze 0,8 megbetegedés jut, ami kiemelkedően jó adat, ennél csak Lettország áll jobban –, a pozitív teszteknél üres maradt a rubrika. A megjegyzés szerint azért, mert

Magyarország utoljára a 22. héten szolgáltatott erre vonatkozó adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC-nek).

Jelenleg a 28. hétnél járunk, vagyis ez azt jelenti, hogy másfél hónapja volt az utolsó adatszolgáltatásunk az, ami egyébként a táblázat szerint 0,5 százalékos tesztarányt mutatott, amivel simán teljesítené is az ország a követelményeket.

Nem Magyarország az egyetlen, ahol az adathiányt kifogásolták a norvégok, az adataik alapján Portugália a 24. hétig szolgáltatott adatokat, Luxemburg és Litvánia esetében pedig a múlt heti adatok hiányoztak, ezért ott a 25. és a 26. hétről származó adatok átlagát vették alapul. Ezek alapján egyébként Litvániának zöld utat adtak a beutazásra.

Mivel a számok alapján jól látszik, hogy alapesetben a magyarok is bőven jogosultak lehetnének a beutazásra, ez elég különös helyzetet szült, amivel kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kértünk tájékoztatást. A minisztériumnak a következő kérdéseket tettük fel:

A külügy sajtóosztálya megkeresésünkre annyit válaszolt, hogy

Magyarország mindig a kölcsönösség alapján jár el, Norvégia polgáraival szemben ugyanazokat az elveket érvényesítjük, mint ők Magyarországgal szemben.

Ebből viszonylag nehéz bármit is kihámozni, így megnéztük, mit javasol a konzuli szolgálat a Norvégiába történő beutazásra, itt azonban a legfrissebb bejegyzés június 16-án jelent meg.

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy jelen állás szerint valóban nem történt lazítás a magyarok beutazásával kapcsolatban, a külügy válasza, valamint a korábban a kormány által képviselt álláspontok alapján arra lehet következtetni, hogy Magyarország sem lazít a beutazási szabályokon Norvégiával szemben.

Football news:

Matteus on Levandovsky: This is not just the best player in the world. His character and will are unique
Messi trained with a bandage on his left leg. This is a precautionary measure, he will play against Bayern
Karl-Heinz Rummenigge: Neuer is world-class, and Ter Stegen is on the way to it
Chelsea are stepping up negotiations for Havertz after Bayer's relegation from the Europa League, Cech is involved in them
Messi bought a penthouse in Milan. It was reported that Inter is Interested in the player
Real advance refund the Youngster of rental Sociedade. Zidane is impressed with his performance
Barys 20 days before the start of the KHL: they do not know where to play, Legionnaires are cut off from the team