Hungary

A Portfolio szerint elrontották a koronavírust szűrő lázmérést a debreceni reptéren

A hőmérők teljesen irreális értéket mutattak. A Milánóból érkező utasoknál használták ezeket.

Korábban ismeretlen koronavírus miatt tört ki járvány Kína hatodik legnépesebb városában, a 10 millió fős Vuhanban. Az azóta a világ mind több országában felbukkanó, tüdőgyulladással járó megbetegedés néhány hét alatt kétezernél is több halálos áldozatot szedett, tízezrek fertőződtek meg. A koronavírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.

Arról ír a Portfolio szerdai cikkében, hogy teljesen irreális értéket mutattak azok a hőmérők, amelyekkel a Debreceni Nemzetközi Reptéren a Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét mérték.

A helyszíni beszámolók, illetve hírügynökségi fotók tanúsága szerint egy hétfőn Milánóból Debrecenbe érkező repülőgép utasainál a kötelező ellenőrzésnél 32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak a hőmérők.

Az infravörös hőmérőt elég a homlok vagy a halánték közelébe tartani, és a műszer három másodpercen belül képes kimutatni a testhőmérsékletet. A normál testhőmérsékletnek – a Webbeteg cikke szerint – homlokon történő mérés esetén 35,4-37,4 fokot kellene mutatnia. A reptéri méréseknél az értékek azonban 32-33 foknál maradtak, nem ugrottak feljebb, és a reptér munkatársai ennek ellenére

továbbengedték az utasokat.

A lap azt állítja, hogy forrásának a reptéri lázmérők forgalmazója megerősítette, hogy a mérések hibásan zajlottak.

A szakértők szerint nem megfelelő használat esetén (például mert túl nagy távolságról mérik a lázat) előfordulhat, hogy az eszköz alacsonyabb testhőmérsékletet jelez. Egy másik szakértő szerint a mutatott szám teljesen irreális, így vagy a mérést végzők hibáztak, vagy a készülékekkel lehet gond.

A Debrecen International Airport csütörtökre ígért tájékoztatást az ügyben.