Hungary
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Állami bérlakásprogramot indítana Dobrev és Márki-Zay is

A DK jelöltje szerint lakásfenntartási programra is szükség lenne.

Az ellenzék jelentős része a 2022-es parlamenti választáson a saját esélyeit növelő új, demokratikus intézményként tekint az előválasztásra – ugyanezt a kormány és a Fidesz “Gyurcsány-show-nak" és “bohózatnak” tartja. Az előválasztáson dől el a 106 egyéni körzetben legesélyesebbnek tűnő ellenzéki képviselőjelölt személye és így választják ki az Orbán Viktor kihívójaként fellépő közös miniszterelnök-jelöltet is. Az előválasztás fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

* * * Ingatlanvásárláson gondolkodik?

A teljes futamidő alatt több millió forintot spórolhat egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelen, ha jól választ bankot. Hasonlítsa össze különböző pénzintézetek fix és változó kamatozású ajánlatait a hvg.hu és a Bank360 közös hitelkalkulátorával!

A miniszterelnök-jelöltek szerdai vitáján az RTL Klub-on több civil szervezet is kérdést tehetett fel Dobrev Klárának és Márki-Zay Péternek. A Habitat arról kérdezte őket, milyen intézkedéseket hoznának a lakhatás megfizethetősége érdekében, és lesz-e végre felelőse a lakhatás ügyének a kormányzatban? Az adásba már nem fért bele a téma, ezért a válaszokat külön közzétették a szervezet Facebook-oldalán.

Márki-Zay Péter arról beszélt, még nem lehet tudni, mely minisztérium lesz a felelős a lakhatás kérdéséért, de azzal egyetért, hogy foglalkozni kell ezzel. Azt is elmondta, hogy Hódmezővásárhelyen fiatalokat célzó fecskelakás-programot akartak indítani, de a közgyűlésben a helyi Fidesz ezt megakadályozta, elindították viszont a roma szegregátumban levő házak felújítását. Kormányra kerülésük esetén egy nagyívű bérlakásprogramot kívánnak kezdeni.

Dobrev Klára azzal kezdte a mondanivalóját, hogy sok magyar családnak jelent súlyos gondot a lakhatás finanszírozása, a lakásvásárlás pedig megfizethetetlenné vált a részben a Fidesz elhibázott lakáspolitikája miatt. Szerinte a lakhatás alapvető emberi jog a XXI. században, a jog érvényesítéséhez összehangolt állami politikára van szükség.

Az energiaszegénység is nagy probléma Magyarországon, több mint 360 ezer háztartás költi jövedelmének több mint 25 százalékát energiára – folytatta a DK jelöltje. Úgy véli, olyan a költségvetésből fizetett normatív lakásfenntartási támogatásra van szükség, amely a rászorulóknak nyújt segítséget, garantálja, hogy legfeljebb a pénzük 20 százalékát kelljen rezsire költeniük. Kitért a bérlakásrendszerre is. Szerinte nemcsak az a probléma, hogy alig épülnek ilyen ingatlanok, hanem az is, hogy az önkormányzati lakások tömege üresen áll. Azt ígérte, hogy a kormány 5 év alatt 50 ezer új bérlakást épít fel uniós támogatással.