Hungary

Állítása szerint új megújuló energiaforrást fedezett fel egy spanyol cég

Az úgynevezett biológiai akkumulátorok egyik előnye, hogy a nap bármelyik szakában termelnek energiát, és egyáltalán nem károsítják a földet.

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A földben lévő mikroorganizmusokból nyer energiát a Bioo nevű startup – számolt be a Fast Company a fejlesztésről. A biotech cég alapítója arra akart megoldást találni, hogyan nyerhetnénk energiát a természetből úgy, hogy azt egyáltalán ne károsítsuk.

Rávághatnánk erre, hogy napenergia, azonban előfordul, hogy zöld területeket feláldoznak emiatt: Dél-Koreában az elmúlt években 2 millió fát vágtak ki, hogy napelemparkot létesítsenek a helyükön.

A Bioo megoldása azon alapszik, hogy ha például esik az eső, akkor a vizes földben lévő tápanyagok és mikroorganizmusok egy új, "biológiai akkumulátort" hoznak létre: a mikroorganizmusokat a föld szervesanyag-tartalma táplálja, ami protonokat és elektronokat hoz létre, így összességében elektromosságot gerjeszt. A cég egy olyan technológiát fejlesztett ki, amivel ezt a folyamatot energiává – elsőkörben fényforrássá és érzékelőkké tudja alakítani.

Az alapító szerint a megoldás egyik előnye, hogy a nap minden órájában képes energiát termelni, és akár hó, akár eső esik, ugyanannyi energiát szolgáltat a megoldás. Továbbá anélkül tudják alkalmazni, hogy az befolyásolná az ott lévő növényeket, így lehet felette bármit termeszteni.

A megoldást először farmokon fogják alkalmazni, hogy a telepített érzékelőkkel információt nyerjenek például a föld nedvességtartalmáról vagy savasságáról, így optimalizálni tudják a gazdálkodást. Ibizán pedig egy ilyen, föld alá telepített nagy panellel világítani fognak, és azon dolgoznak most, hogy pontosan kiszámolják, mennyi energiát képes előállítani a megoldás.

Terveik szerint 2021 végén, vagy 2022 elején már piacra is dobják a Bioo paneleket.

Football news:

Khabib reacted to Maradona's death: One of the greatest. Millions love football because of it
Gasperini on 2:0 with Liverpool: This is unbelievable. Atalanta played their football
Simeone on Maradona's death: Impossible to believe. He infected us with football. This is a great loss for me
Bayern and city are already in the Champions League play-offs. Who is already with them, and who is in step?
Conte Pro 0:2 from Real Madrid: We saw the difference between them and us. Inter made too many gifts
Liverpool have never scored a goal against Atalanta in their home Champions League match
Liverpool lost at home for the first time in 2 years! Gave Atalanta a couple of goals and never hit a goal