Hungary

Az Európa Tanács szerint jogsértő az északír-konfliktus amnesztiával való feloldása

Emberi jogokat sérthet az a brit törvényjavaslat, amely azt szorgalmazza, hogy senkinek nem kellene büntetőeljárással szembenéznie azok közül, akik 1969 és 1998 között részt vettek az észak-írországi konfliktushoz köthető atrocitásokban – írta Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa Brandon Lewis északír ügyekért felelős brit államtitkárhoz címzett, pénteken közzétett levelében, amiről az MTI közölt beszámolót.

Dunja Mijatović hozzátette, a brit kormány által ez év június közepén bemutatott tervezet akadályozná az áldozatokat az igazságos ítélethez való hozzáférésükben, mivel általános büntetlenséget vezetne be. Ehelyett – húzta alá a biztos − az Egyesült Királyság kormányának arra kellene összpontosítania, hogy „mindkét félnek további késedelem nélkül igazságot szolgáltasson”.

A javaslat elévülési időt vezet be a konfliktussal kapcsolatos valamennyi bűncselekményre vonatkozóan, és törvényi tilalmat szorgalmaz az észak-írországi rendőrség és a rendőrségi ombudsman által folytatott vizsgálatokra vonatkozóan. Emellett megszüntetne a büntető- és polgári jogi ügyekkel, valamint a nyomozásokkal kapcsolatos minden igazságszolgáltatási tevékenységet. Mijatović szerint a tervezet nem áll összhangban az Egyesült Királyságnak az emberi jogok európai egyezményéből eredő kötelezettségeivel, miszerint hatékony vizsgálatokat kell lefolytatni az emberi jogok súlyos megsértésével kapcsolatos esetekben.

A biztos szerint a büntetlenség és az igazságszolgáltatás hiánya jelentős akadálya lehet a tartós béke és megbékélés elérésének, késleltetni fogják a továbblépést ezen a területen.

Mijatović aggodalmát fejezi ki az áldozatközpontú megközelítés hiánya miatt is. Megjegyzi, hogy az igazságtételre való törekvés - egyebek között a nyomozások és büntetőeljárások révén - sok áldozat és családjuk múltjának feldolgozására tett erőfeszítéseiben központi szerepet játszik, és az a kilátás, hogy további késedelmekkel kell szembenézniük, lesújtó lenne számukra.

A három évtizedes, a britpárti, protestáns unionisták és az általuk elnyomott, függetlenségpárti katolikus írek közötti konfliktus a 1998-as nagypénteki egyezménnyel zárult le. Az Egyesült Királyságból való kiszakadásért küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA ) 2005-ben hagyott fel a fegyveres harccal. A konfliktusnak mindegy 3500 áldozata volt.

Football news:

Do you remember what hell the fans made at the Euro finals? For this, England will play without spectators
Gary Lineker: I don't understand why Lacazette doesn't play anymore. Probably there must be a reason, but I don't see it
Infantino about the World Cup every 2 years: The pros are obvious. When it was decided to hold it once every 4 years, there were 40 teams, and now 211
Arteta on 2-2 with Crystal Palace: Arsenal dominated at the beginning, but lost control of the game
Ben Foster: Being a goalkeeper, you think: Lord, don't let Salah get through. He is one of the best players in the world at the moment
Neville about Manchester United: Ask Sulscher in a personal conversation if he would like to return last year's squad, and he will say yes
Pique organized the Balloon World Cup. It's simple: you can't drop 🎈 on the floor. Although who said just?!