Hungary

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul a kétéves munkaidőkeret lehetősége miatt

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Szocialista Párt a munkavállalói és szakszervezeti jogok védelme érdekében – közölte Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke hétfői online sajtótájékoztatójukon. A Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezésére, az ellenzéki pártok támogatásával megfogalmazott beadványukban a kétéves munkaidőkeret elrendelésének lehetőségét kifogásolják – írta az MTI.

A szocialista politikus kifejtette: a Fidesz-kormány a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva lehetővé tette, hogy a munkáltatók – a munka törvénykönyvétől eltérve, kollektív szerződés nélkül, a szakszervezeteket kikerülve – egyoldalúan kétéves munkaidőkeretet vezessenek be.

Ez azt jelenti, hogy a dolgozóknak két év átlagában kell meglennie a heti 40 órás munkaidőnek. A munkáltató megteheti, hogy két éven belül akár hónapokon keresztül heti hat napot dolgoztatja a beosztottjait, és ezért sem túlórapénzt, sem műszakpótlékot nem fizet – magyarázta Tóth Bertalan.

Tóth Bertalan
Tóth Bertalan

Fotó: MSZP / Facebook

Kiemelte, hogy a  járványügyi veszélyhelyzetet június 18-án megszüntették, ennek ellenére a Fidesz-kormány továbbra is törvényben biztosítja ezt a lehetőséget a munkaadók számára. Ezzel a dolgozók kiszolgáltatottá váltak a munkaadók felé, és tulajdonképpen a szakszervezetek jogait is lenullázták azzal, hogy sem a kollektív szerződést, sem a szakszervezeti konzultációt nem írják elő. A munkáltató egyedül áll a munkavállalóval szemben – jelezte. Kitért arra is, hogy sérül a pihenőidőhöz való jog, a fizetett szabadság kiadásának a rendje, és jövedelemtől is elesnek a munkavállalók, hiszen sem túlórapénzt, sem műszakpótlékot nem kaphatnak.

Tóth Bertalan azt mondta: a Magyar Szakszervezeti Szövetség kezdeményezésére, az ellenzéki pártok támogatásával fordulnak az Alkotmánybírósághoz. Az MSZP stratégiájában kiemelt szerepe van a szakszervezeti, a munkavállalói jogoknak, szociáldemokrata pártként ez elsődleges számukra – állította, majd hozzátette: bíznak benne, hogy a testület minél előbb meghozza a döntést, mert már több helyen alkalmazzák ezt a lehetőséget.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a szabályozás alapján egyoldalú intézkedéseket hozhat a munkáltató a munkavállalókra vonatkozóan, amit elfogadhatatlannak tartanak. Kitért arra, hogy ezentúl a munkavállalóval is meg tud állapodni a munkáltató, ami azonban nem lehet egyenértékű partneri megállapodás, mert a gazdasági erőfölény mindig az utóbbinál lesz, és a dolgozó kiszolgáltatottá válik, ha egyénileg próbálja meg az érdekeit érvényesíteni.

Emlékeztetett, hogy 2012 óta a szakszervezeteknek nincs lehetőségük önállóan az Alkotmánybírósághoz fordulni, ezért gondolták úgy, hogy felhívást intéznek az országgyűlési képviselőkhöz. Kezdeményezésükre az ellenzéki pártok reagáltak – mondta.

Football news:

Klopp on firmino: the Team is an orchestra, and Bobby plays 12 instruments in It. He is important to us
Antonio Conte: I Don't think Real Madrid can cry about their losses. It's funny that the media write about their problems with the squad
Lewandowski on the cancellation Of the Golden ball: it's not that important. Such prizes are something extra
Salah can play with Atalanta. He became ill with the coronavirus
Klopp on injured: no News. I have no idea who will play for Atalanta. Why should we give them information?
Barcelona are thinking about signing Garay due to Pique's injury
Pepe apologized for the red in the match with Leeds: there is no excuse for My behavior. I am deeply sorry