Hungary

Az oroszlán felfalta a zebrát, a főváros az oroszlánt, az idő pedig a gyalogátkelőhelyet fogja

Egyperces néma csenddel adóztak a frankfurti Commerzbank-Arena focistadionban az Eintracht Frankfurt focicsapat szurkolói csütörtökön a Hanauban meggyilkolt 10 áldozat emlékének, ám egy, a Twitteren közzétett videófelvétel szerint a néma csendet szélsőjobbos bekiabálók zavarták meg. 

A csenddel tisztelgő tömeg válaszul előbb a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt elleni szlogenként ismert „kuss"-t kezdte kiabálni, majd az egész aréna zengte: „nácik kifelé.”

Az MTI pénteken azt írta: a német labdarúgó-bajnokság harmadosztályának hétvégi mérkőzésein a játékosok rasszizmus ellenes mezt viselve tiltakoznak a hanaui fegyveres vérengzés, illetve a bajnokságban egy hete történt rasszista eset ellen.

A német szövetség (DFB) pénteki bejelentése szerint az osztály csapatainak jelentős része, valamint a játékoskísérő gyerekek és a játékvezetők is „piros lapot a rasszizmusnak” feliratú mezben sétálnak ki a pályára. Ezt követően egyperces gyászszünettel és az emlékezés virágaival fejezik ki tiszteletüket a hanaui támadás áldozatai és családtagjai előtt.

Együtt kiállunk mindenkivel szemben, aki támadja az értékeinket

– fogalmazott Fritz Keller, a DFB elnöke azt követően, hogy múlt pénteken a Münster egyik szurkolója majomhangokat imitálva sértegette a vendég Würzburger Kickers védőjét, Leroy Kwadwót. A münsteri szurkolók erre „nácik haza!” felkiáltások kíséretében távozásra kényszerítették a provokátort. Az elnök hozzáfűzte, lenyűgözőnek tartja a klubok és szurkolók reakcióját a münsteri eseményre, illetve a hanaui támadásra.

Mint megírtuk: egy Tobias R. nevű, 43 éves férfi lövöldözött szerda este Hanau belvárosában. 9 bevándorlót lőtt le, ezután otthon kivégezte az anyját, majd magával is végzett. A férfinek nem volt priusza, korábban soha nem került összeütközésbe a törvénnyel, nem volt tagja szélsőjobboldali szervezetnek. Az általa hátrahagyott 24 oldalas „manifesztum” és a videóüzenetei arra utalnak, hogy Tobias R. rasszista volt, nőgyűlölő és beteges összeesküvés-elméletekben hitt. Részletesen ebben a cikkünkben írtunk róla.