Hungary

Brüsszeli engedély nélkül is tárgyalnak a postások béremeléséről

Béremelési javaslattal állt elő a Magyar Posta vezetése a szakszervezetek felé a hétfői tárgyaláson. Mindezt annak ellenére tették, hogy az Európai Bizottság még nem engedélyezte a fizetésemeléseket.

Komoly elmozdulás történt a Magyar Posta és a szakszervezetek között zajló bértárgyalásokon. Az mfor.hu információi szerint a hétfői megbeszélésen már alapbérfejlesztésre is tett ajánlatot a posta, de ezt a jelenlegi formájában nem fogadták el a szakszervezetek. A cikk szerint a dolgozók éves szinten legalább 10 százalékos béremelést szeretnének, de az állami cég még nem ilyen ajánlatot tett, ezért a tárgyalás a felek között egy esetleges figyelmeztető sztrájk ideje alatti elégséges szolgáltatásról is folyik.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt egy Kormányinfón, hogy bár a postai dolgozók méltatlanul keveset keresnek, de csak Európai Bizottsági hozzájárulással lehet emelni a béreket, ezért a kormány levélben kért erre engedélyt.

Az mfor.hu szerint Brüsszel eddig nem hagyta jóvá, hogy a kormány többlet állami támogatással rendezze a postások bérét, de uniós engedély nélkül is kormányzati hozzájárulást kapott a Magyar Posta vezetősége ahhoz, hogy béremelést ajánljanak a szakszervezeteknek. Korábban csak egy egyszeri juttatást ajánlottak a dolgozóknak, de azt az érdekképviselet nem fogadta el.

A postai dolgozók június közepén tüntettek is a béremelésért, több százan Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter irodája elé vonultak, hogy egy petíciót adjanak át.

(Képünk illusztráció)

Football news:

Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored
Arsenal are ready to offer 40+10 million euros to Lyon for Aouar