Hungary

Család, otthon, nemzet = Disney-hercegnők, tündérek, szivárvány és ősmagyarok az ötödikes irodalomkönyv szerint

Néhány hete kezdett el terjedni az interneten egy kép, ami mellé azt a kísérőszöveget írták, hogy vigyázni kell vele, mert kifagyhatnak tőle az androidos telefonok, de úgy, hogy teljesen gyári állapotra kell visszaállítani a készüléket ahhoz, hogy újra működjön.

A probléma akkor állt elő, amikor ezt a képet háttérképnek állították be a felhasználók, de csak bizonyos készülékeknél. A Samsung és a Google PIxel telefonoknál néha előjött a probléma, a Nokia androidos készülékeinél viszont sosem.

Végül mostanra sikerült a történet végére járni, még az eredeti képet készítő fotós, Gaurav Agrawal is megszólalt az ügyben. Ő egyébként csak egy szép naplementét akart megörökíteni a montanai Glacier National Parkban.

A problémát az okozta, hogy nem a megszokott sRGB színprofilban mentette el a képet, hanem olyan színprofilt alkalmazott, aminek szélesebb a színtartománya, viszont kevésbé elterjedt.

Olyannyira, hogy az androidos készülékekbe épített gyári színfeldolgozó nem is tudta mire vélni a dolgot, ezért kifagyott tőle. A Nokia készülékei azért úszták meg a dolgot, mert a Nokia saját képfeldolgozót alkalmaz, és az jobban fel volt készítve azokra az esetekre, hogy mit csináljon akkor, ha olyan színprofilú képet kéne megjelenítenie, amit nem ismer.

Az Android 11-es bétaverziójában egyébként már nem jelentkezik ez a hiba, a Google átalakította a színprofilkezelést, ezért a legfrissebb Androidot gyűrő felhasználók már tuti nem fogják kifagyasztani a telefonjukat azzal, hogy beállítják a képet háttérnek.

Agrawal egyébként azt mondta, hogy ő nem találkozott a problémával, egyrészt mert iPhone-ja van, másrészt mert mindig egy, a feleségéről készült kép a háttérképe.

Akit érdekelnek a pontos technikai részletek, itt olvashat róluk bővebben.

(Gizmodo)

Football news:

Antonio Conte: I will not hesitate before leaving if Inter are not happy with what I am doing
Diego Godin: Inter will do everything to keep second place. Now we need to think about how to catch up with Juventus
Harry Maguire: Manchester United want to fight for trophies
Zidane on the victory over Granada: real suffered as a team. Two more games, we haven't won La Liga yet
Real have won 11 games with a minimum score in La Liga for the first time in 11 years
Akinfenwa after Wycombe's exit to the championship: the Only person who can charge me even more is Klopp
Ramos on the title: I hope that Real Madrid will celebrate the championship on Thursday. Everything is in our hands