logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Diszkótűz Bukarestben: 65 ember halála kellett a reformokhoz

Az Emmy-díjas román rendező, Alexander Nanau a 2015-ös tűzvészt dolgozza fel, amelyben 27-en vesztették életüket a bukaresti diszkóban, majd további 38-an haltak meg a nem megfelelő kórházi kezelések és fertőzések miatt.

Az egész Romániát megrázó 2015. október 30-i tragédia hatalmas tömegtüntetéseket váltott ki. Az emberek nem hitték el, hogy ez megtörténhet. Nyomozni kezdtek az újságírók is, akik egy közérdekű bejelentő révén újabb és újabb leleplező információkhoz jutottak, amelyek végül a román egészségügyben tevékenykedő kiterjedt korrupciós hálózatához vezetnek. Az egészségügyi miniszter lemondását követően utódja felajánlotta, hogy teljes körű hozzáférést biztosít a korrupt rendszer átalakításához. 

A Collective című filmben újságírók, közérdekű bejelentők, túlélők és kormányhivatalnokok egyaránt megszólalnak, ezzel teszik igazán lebilincselővé és hitelessé a megalkuvás nélküli nyomozást, amely a korrupció és az igazság valódi árára kíván rávilágítani. 

A 109 perces dokumentumfilm szeptemberben sikerrel a Velencei Filmfesztiválon, Zürichben elnyerte a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó Golden Eye-díjat. 

Themes
ICO