Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Döntött a bíróság, megsemmisítik a Lidl egyik termékét

Egy svájci bíróság döntött arról, hogy meg kell semmisíteni a Lidl kereskedelmi üzletláncban árult húsvéti csokinyuszikat, mivel a vállalat megsértette egy csokoládégyár szabadalmát.

A Lindt & Spruengli svájci csokoládégyár amiatt fogta perbe az áruházláncot, hogy szerintük a szabadalom által védett, 1952 óta készített termékükről  mintázták a bevásárlóközpontokban árult egyik csokinyuszijukat. Erről a két termékről van szó (balra látható a Lidl nyuszija, jobbra pedig a Lindt eredeti terméke):

In a copyright case, a Swiss judge has ordered Lidl to destroy its chocolate bunnies because they too closely resemble Lindt's bunnies. I want those Lidl bunnies flown to my house. I WILL TAKE THOSE BUNNIES. SAVE THE BUNNIES. THEN EAT THE BUNNIES pic.twitter.com/nAbrORFZZ6

— Paul Rudnick (@PaulRudnickNY) October 2, 2022

Az elsőfokon eljáró svájci bíróság még nem tartotta megalapozottnak a Lindt állításait. Most viszont, a fellebbezés után a svájci szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a perben a svájci gyárnak ad igazat, és elrendelték, hogy 

a Lidl összes ilyen csokinyusziját meg kell semmisíteni. 

Reuters szerint az ítélet indoklásában azt írták, hogy a Lindt csokinyusziját – több közvélemény-kutatás szerint – sok vásárló ismeri és kedveli. A bíróság szerint a két termék közt van ugyan néhány kisebb különbség, de még így is nagyon könnyen összetéveszthetőek egymással, tehát a hasonlóság megtévesztheti a fogyasztót. 

A bíróság mindezek miatt úgy vélte, hogy a Lidl jogsértést követett el, és erre a jogsértésre „arányos” válasz a termékek megsemmisítése. Hozzátették azt is: mindennek „nem szükségszerűen” kell azt jelentenie, hogy magának a csokoládénak is kárba kell vesznie. 

A New York Times értelmezése szerint a bíróság ezzel arra utalt: a Lidl akár azt is megteheti, hogy beolvasztatja a raktáron nyuszikat és „kevésbé jogsértő” formában újraönti őket. Ugyanakkor az áruházlánc svájci ága később közölte, hogy

mivel ez egy szezonális termék, ezért egy darab sincs belőle most raktáron.

Mindemellett az ügy ezzel még nem ért véget, ugyanis a NY Times szerint a Lidl ügyvéde, Christoph Gasser azt mondta, hogy egy másik bíróság még megfogja vizsgálni azt, hogy a Lindt jogosult-e pénzbeli kártérítésre a jogsértés miatt. Gasser azt is hozzátette: a Lidl-csokinyuszik kinézete szinte minden évben változik, és jövő húsvétkor is fognak ilyet gyártani, még ha más dizájnnal is.