Hungary

Egy magyar család fájdalmas története: ennyibe került a búcsú elhunyt szerettüktől

Egy győri család fájdalmas története hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen díjszabás mellett zajlik ma Magyarországon a halottkezelés – számolt be róla a telex.hu.

Egy magyar család fájdalmas története: ennyibe került a búcsú elhunyt szerettüktől
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A fent említett család pünkösdvasárnap kapta a hírt, miszerint a győri kórház onkológiai osztályán meghalt a 49 éves édesanya. A család tudta, hogy rosszindulatú betegségről van szó, de arra nem voltak felkészülve, hogy elveszíthetik a szeretett hozzátartozót. Még egyszer utoljára el akartak búcsúzni tőle, hisz halála előtt nem látogathatták a Covid-korlátozások miatt. Közölték velük: ötezer-ötszáz forintért megtehetik – írja a telex.hu.

Ez pedig felveti a kérdést: mit és mennyit fizettetnek meg a gyászolókkal „halottkezelés” címén?

Szerettük volna még egyszer, utoljára látni. És akkor közölték, hogy ez pénzbe kerül... Akkor, ott, abban a fájdalmas és idegileg is felfokozott állapotban ez arculcsapásként ért. A halottöltöztetés, a hűtés teljesen jogos költségein túl 5.500 forintért mutatták meg a saját feleségemet, a lányaimnak az édesanyjukat. Nem arról van szó, hogy gondot jelentene ez az összeg, dehogy. Embertelennek érzem ezt a rendelkezést. Pláne, hogy akkor még nem lehetett látogatni a betegeket. És igen, másnak akár gondot is okozhat a temetés költségei mellett még ezt is kifizetni. Hogy egy búcsúpillantás az elhunyt szerettünktől pénzbe kerül. Ez megalázó és számító, nem tudok napirendre térni felette!

– nyilatkozta a férj a tragédia után.

A teljes díjtétel-lista, amit a győri kórházból kaptak, sokak számára sokkoló lehet. 

Az halottkezelés az első 72 órában: 10.800 Ft

72 óra után minden megkezdett 24 óra után: 8.500 Ft/nap

Halott öltöztetése a hozzátartozó által hozott ruhába: 9.500 Ft, halotti lepelbe: 5.200 Ft

Mosdatása: 1.200 Ft

Borotválása: 1.200 Ft

Kozmetika: 1.200 Ft

Halotti lepel: 4500 Ft

Műanyag zsák (boncolás esetében kötelező): 2.300 Ft

És igen, ott van a végén:

Halottbemutatás: 5.500 Ft, kórházi dolgozó esetében: 0 Ft

A gyászoló család már az elején tisztázta, hogy csak és kizárólag ez utóbbit kifogásolják, s tartják embertelennek. Ugyanakkor közérdekűnek gondolják a kérdés tisztázását, hogy jogosan kérnek-e ezért (is) pénzt a hozzátartozóktól? A telex.hu jogásza elmondta, hogy jogilag nem kifogásolható a gyakorlat, ám erkölcsileg annál inkább.

A férj végül még elmesélte: amikor a győri patológia folyosóján kétségbeesetten és felháborodottan telefonálni kezdett és próbált hivatalosan panaszt tenni, egy ismeretlen ott dolgozó megszólította: „Odalépett és azt mondta, ne hagyjam, hogy lerázzanak. Ne hagyjam, hogy ez így maradjon, mert a búcsúért pénzt kérni szerintük, kórházi dolgozók szerint is elfogadhatatlan és méltatlan.”

Forrás: telex.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Football news:

Fati started working with the ball. The Barca winger has not played since November due to a knee injury
De Jong has a calf muscle sprain. Barca midfielder will miss part of the pre-season
Back in November, De Bruyne told Guardiola that City should buy Grealish
Liverpool wants to get 12.75 million pounds for Shaqiri
Grealish to City for 100 million is the most expensive transfer in the history of the Premier League. With Pep, the club spent a billion euros
Grealish has already signed a contract with Man City and talked to Guardiola
VAR reforms in the Premier League: offside lines will make it thicker, they will not assign penalties for small contact (as with Sterling against Denmark)