Hungary

Fekete-Győr András: Utólag sikeresnek bizonyult a kormány vakcinabeszerző stratégiája

Van-e vörös vonal a közös jelölteknél, benne van vagy nincs benne a pakliban, hogy a Momentum kiszáll az előválasztásból, miért fontos, hogy online is dönthessenek a választók a közös jelöltekről, mit jelent az, hogy az ellenzék a médiakapcsolatait az összefogás sikerének a szolgálatába állítja, oltásellenes-e az ellenzék – ezekről is kérdeztük Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét és miniszterelnök-jelöltjét az Index Kibeszélő című műsorában.

A szeptemberben induló ellenzéki előválasztással kapcsolatban Fekete-Győr András elmondta: nem minden választókerületben, de egy jó részükben lesz momentumos jelölt.

A Momentum elnöke szerint 2022-ben egy új fejezetet nyitnak a magyar politikatörténetben, de ehhez az is kell, hogy új arcokkal alkossák újra a magyar közéletet. Azt is hozzátette:

a Momentum az a párt, amelynek konkrét világos elképzelése van, merre van az arra.

Arra a kérdésre, van-e vörös vonal, amelyen túl már vállalhatatlan lehet egy ellenzéki jelölt a Momentum számára, Fekete-Győr András leszögezte: a választók döntenek a közös ellenzéki jelölt személyéről az előválasztásokon.

Ezen túl, arra is válaszolt, hogy mi a Momentum viszonya a zuglói MSZP-s Tóth Csaba és a szombathelyi DK-s jelölt, Czeglédy Csaba indulásához. Előbbivel mérkőzhet meg előválasztáson a momentumos támogatású Hadházy Ákos, aki szerint máris megsértették a nemrégiben elfogadott ellenzéki etikai kódexet Zuglóban.

A Momentum elnöke szerint nincs olyan opció, hogy ne legyen online előválasztási lehetősége a polgároknak. Noha azt mondta, benne van a pakliban, hogy pártja távol maradjon az előválasztástól, most arról beszélt, hogy ezt miért nem tartja elképzelhetőnek.

Szóba került az a kormányzati vád is, hogy az ellenzék oltásellenes, Fekete-Győr András pedig elmondta, hogy Orbán Viktor melyik kijelentésével ért egyet, és mit mutat meg a kormány járványkezeléséről az, hogy a koronavírusnak már 25 ezer hallottja van Magyarországon.

A Momentum elnöke azt azonban elismerte, hogy

a vakcinabeszerzés terén sikereket ért el a kormány, és utólag sikeresnek bizonyult az a stratégia, ami például orosz vakcinák beszerzését is előirányozta.

Hozzátette: az ellenzék azt kérte, az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja meg ezeknek a vakcináknak a biztonságosságát. Bár ez nem történt meg, de voltak olyan tudományos megállapítások, hogy a Szputnyik V rendben van.

Én azt mondtam, ha ez rendben van, akkor lehet vele oltani. Én is beoltatnám magamat Szputnyikkal

– fogalmazott Fekete-Győr András.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude