Hungary

Felfedeztek valami furcsát a koronavírusos betegek vérében – a T-sejtek szaporítása lehet a kulcs

Brit tudósok új kezeléssel próbálkoznak, amely reményeik szerint csökkentheti a koronavírus-fertőzés hatásait a legsúlyosabb eseteknél.

Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.

A kutatók a koronvírus-fertőzött páciensek vérét vizsgálva megfigyelték, hogy a T-sejtszámuk nagyon alacsony volt. (A T-sejtek feladata, hogy felvegyék a harcot a szervezetet ért fertőzés ellen.) Adrian Hayday, a Francis Crick Intézet professzora a BBC-nek azt mondta: "meglepve látták", hogy mi történik az immunsejtekkel, és egyelőre nem is értik ennek miértjét.

Egy egészséges ember vérében mikroliterenként (0,001 ml) 2000-4000 T-sejt, más néven T-limfocita található. A megvizsgált betegek vérében mikroliterenként mindössze 200-1200 T-sejtet találtak. A kutatók szerint ez a felfedezés hozzájárulhat egy olyan teszt kifejlesztéséhez, amely kimutatja a vér T-sejtszintjét és ebből idejében kiderülhet, hogy kell-e a betegség rosszabbra fordulásával számolni. Egy speciális kezeléssel pedig vissza is lehet fordítani az immunsejtek számának csökkenését.

[Felvásárolja a koronavírusos betegek vérét a Microsoft]

Manu Shankar-Hari, a Guy's és St. Thomas Kórházak kutatója elmondta, hogy az intenzív kezelésre szoruló Covid-19 esetek 70 százalékának vérében 400-800 limfocitát számoltak mikroliterenként. Mikor javulni kezdett az állapotuk, a limfocitaszintjük is megnőtt.

A klinikai teszteléssel a brit kutatók most az interleukin 7 elnevezésű gyógyszert vizsgálják, amely megnöveli a T-sejtek számát, és ezzel elősegítheti a páciensek felépülését. Az interleukin 7 hatóanyagot szepszisben szenvedő betegek kis csoportján már kipróbálták, és bebizonyosodott, hogy biztonságosan megemelte az immunsejtek szintjét.

A brit kutatásban olyan intenzív ellátásra szoruló Covid-19-es pácienseknek adták a gyógyszert, akiknek alacsony volt a limfocitaszáma és több mint három napja voltak már intenzív osztályon. A kezeléstől azt várják az orvosok, hogy segít legyőzni a vírusfertőzést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Juventus are Interested in Pedro. The Spaniard's contract with Chelsea will end at the end of the season
Costacurta on Messi: When he was 16 years old, I took him for a child, but after 15 minutes asked for a replacement
Rashford on the death of George Floyd: black Lives matter. We are important
Messi will not leave Barcelona for free in the summer. This clause in the contract is no longer valid
Manchester United have extended ighalo's loan until January 31, 2021
PSG can buy Milinkovic-Savic and Marusic from Lazio for 80 million euros
Niang is Interesting for Tottenham, but the move to Marseille is more real