Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Figyelmeztet a NATO: sokba kerülhet Moszkvának, ha megtámadja Ukrajnát

Az orosz csapatösszevonások miatt tartottak találkozót a NATO-tagállamok külügyminiszterei.

Lettország fővárosában, Rigában találkoztak a NATO-tagállamok külügyminiszterei, és kedden közös nyilatkozatban figyelmeztették Oroszországot, hogy nagy árat kell majd fizetnie amennyiben megtámadná Ukrajnát. A szövetségesek bejelentését az ukrán határ mellé tervezett orosz csapatösszevonások váltották ki.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (képünkön) kifejtette a helyszínen lévő újságíróknak, hogy a Nyugat már megmutatta, hogy képes gazdasági, politikai és pénzügyi szankciókat kiróni Moszkvára.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta, hogy minden a konfliktus eszkalálására tett orosz lépés mély aggodalommal töltené el az Egyesült Államokat és a kiújuló agresszió esetén súlyos következményekre kellene számítani.

Az elítélő nyilatkozatokat két idei, határ menti orosz csapatösszevonás váltotta ki, májusban mintegy százezer orosz katona állomásozott a határon, ami a Krím annexiója óta a legnagyobb orosz haderő-koncentráció volt a térségben. Eközben az oroszok arról beszéltek, hogy nem fenyegetnek senkit, és joguk van az országuk területén belül ott állomásoztatni a katonáikat, ahol csak kedvük tartja.

A harcias nyilatkozatok dacára az utóbbi időben mintha megtorpant volna Ukrajnának a Nyugat felé való közeledése, mivel az ország leállt az euroatlanti integráció felgyorsításához szükséges reformokkal. Ezen felül az is megfigyelhető, mintha a nyugat már kevésbé tekintené fenyegetőnek Oroszországot, és sokkal inkább Kínára kezdett fókuszálni, ami szintén nem használ Ukrajna pozícióinak.