Hungary

Fillérekre vagyunk a történelmi mélyponttól

Két hete, október 12-én még 356 forintot kértek egyetlen euróért a bankközi devizapiacon. Azóta szinte folyamatosan gyengül a magyar fizetőeszköz árfolyama: csütörtök dél körül a forint 369 környékén mozgott az euróval szemben.

A FORINT EZZEL VÉSZESEN MEGKÖZELÍTETTE AZ ÁPRILIS 1-JÉN BEÁLLÍTOTT TÖRTÉNELMI MÉLYPONTOT: A 369,63 FORINT/EURÓ JEGYZÉST.

A nemzetközi befektetői hangulat igen pocsék a héten: szerdán például a jelentősebb európai piacok (London, Frankfurt, Párizs) 2,5-4,2 százalékos mínuszokban zártak, de szintén erős veszteségek voltak Amerikában is, ahol a New York-i tőzsde irányadó mutatói 3,4-3,7 százalékos mínuszban zártak. Csütörtök délig viszont nem álltak rosszul az európai börzék: Párizstól Londonig 0,2-0,5 százalékos emelkedések láthatók – a Wall Street pedig még nem zárva.

Nyomás alatt a forint

Elemzők szerint a piacokat a koronavírus-járvány körül bizonytalanság, valamint az amerikai elnökválasztás mozgatja. Ha a nemzetközi hangulat rossz, a forint általában gyengül.

A koronavírus-járvány második hullámának jelentős felerősödésével és az Európa-szerte szaporodó lezárásokkal, kijárási korlátozásokkal a forint is újabb leértékelési nyomás alá került az utóbbi napokban, így csütörtök reggelre már csak fillérekre jártunk attól, hogy új történelmi forintmélypontról beszéljünk az euróval szemben – írta reggeli cikkében a Portfolio, amely megnézte, hogy milyen fogódzók találhatók a technikai elemzés tárházában arra a kérdésere, hogy „meddig eshet a forint, ha átvinné a 370-es szintet az árfolyam”. A portál három különböző potenciális árfolyamszintet is megjelölt erre az esetre:

A forint árfolyama 12.15 körül 368,85 volt az euróval szemben, de a délelőtt járt 369,24-nél is – ez mindössze 39 fillérre van a történelmi mélyponttól.

Football news:

Maradona's son said goodbye to his father: You will never die, because I will love you until my last breath
Jose Mourinho: Chelsea have an amazing squad. Can play Mendy or the most expensive goalkeeper in the history of the Premier League
Andrea Pirlo: Ronaldo is a bit tired after so many games. We agreed that he will rest
Maradona's manager: Diego didn't want to live anymore. He allowed himself to die
Eder Sarabia: I hope Barcelona will once again be the team that made us enjoy football like no other
Maradona is a major figure in the life of Director Paolo Sorrentino. He believes that Diego saved his life, and calls the Argentine his guide to the world of art
Barca presidential candidate farre: I want Messi to become the honorary President of the club. He will stay