Hungary

Fittipaldi helyettesíti a megégett Grosjeant a következő F1-es futamon

Romain Grosjeannak legalább egy futamot ki kell hagynia vérfagyasztó vasárnapi balesete után. A Haas istálló tesztpilótája ugrik be helyette.

Huszonnyolc másodpercet töltött hatalmas lángokkal égő versenyautójában Romain Grosjean, a Haas francia versenyzője a Formula–1-es Bahreini Nagydíjon, miután egy félresikerült előzési manővert követően az a pályát szegélyező korlátok közé fúródott. Az ütközés hatalmas erejétől – a pilótára a becsapódáskor több mint 50 G erő hatott – a kocsi kettétört, a kiömlő üzemanyag pedig azonnal meggyulladt.

Grosjean képes volt a saját erejéből kiszabadítani magát az ülésből és kijutni a roncsból. Addigra már több pályabíró és a sorozat orvosi kocsijának stábja is a helyszínre ért, a franciának az utóbbiak segítségével sikerült átjutnia a korláton, ők részesítették elsősegélyben is.

Egyikük, Ian Roberts, az F1-es versenysorozat mentőorvosa az eset után úgy fogalmazott:

Olyan volt, mint egy sütő, csak a vörös lángokat láttuk, és aztán észrevettük, hogy próbálja kiszabadítani magát, ami fokozatosan sikerült is neki. Az egyik tűzoltó nagyon hamar elkezdte az oltást, és a porral oltó visszaszorította annyira a lángokat, hogy amikor Romain már eléggé magasan volt, a sérült korlát felett ki tudtuk őt menteni.”

A szakember hozzátette, ha Grosjean képtelen lett volna magától kimászni az ülésből, akkor nekik ekkora tűzben nem lett volna lehetőségük kimenteni.

Grosjean, aki mindkét kézfején másodfokú égési sérüléseket szenvedett, vasárnap késő este videóüzenetet küldött a kórházi ágyáról. Arról beszélt, hogy jól van, és hangsúlyozta, hogy a nálunk csak glóriaként ismert, a versenyzők fejét védő HALO-rendszernek köszönheti az életét, amely 2018 óta kötelező a versenysorozatban, és amelynek bevezetését korábban ő maga is ellenezte.

A franciát hétfőn meglátogatta a Haas csapatfőnöke, Günther Steiner, aki elárulta: a versenyző jól van, de a kötései még nem kerültek le, így nem tudja, hogy néznek ki a sérülései. Kedden azonban várhatóan már elhagyhatja a kórházat, legalább egy versenyt azonban biztosan ki kell majd hagynia.

Később az istálló bejelentette, hogy Grosjeant a hétvégi Szahíri Nagydíjon, a szezon 16., utolsó előtti versenyén a brazil Pietro Fittipaldi – a kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi unokája – helyettesíti majd. A versenyző az elmúlt két évben teszt- és tartalékversenyzője volt a Haasnak, futamon most fog debütálni.

Football news:

Eriksen scored for Inter for the first time in almost six months - Milan in the Cup in the 97th minute from a free kick
The Premier League has changed its approach to determining offside after Man City's Aston Villa goal. Now in this situation will be fixed out of the game
Zlatan and Lukaku had a conflict in the Italian Cup match
Zlatan scored 8 goals for Inter Milan. More than any other team
Alli is not training with Tottenham due to negotiations with PSG. He does not want to let Levi go
Batshuayi scored in the Premier League for the first time since October 2019
Valdarno about leaving the Youngster rent in the Arsenal and Real Madrid Player should not be so quick to give up. He did not have enough patience